duminică, 9 august 2020
Acasă > Eveniment > Chinezii, în pole-position pentru reactoarele 3 și 4

Chinezii, în pole-position pentru reactoarele 3 și 4

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), informează Canada NewsWire.

La centrala de la Cernavodă funcţionează deja două reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat în funcţiune în 1996 şi 2007. Împreună, aceste două reactoare asigură aproximativ 20% din producţia de energie electrică a României.

Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intenţie semnată de firma mamă a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) în luna noiembrie 2013 pentru investiţii în dezvoltare a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

‘Candu Energy este încântat să colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesităţilor României în domeniul energiei nucleare’, a declarat preşedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. ‘Acordul de astăzi adânceşte legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România şi China în condiţiile în care în ambele ţări funcţionează reactoare Candu de peste un deceniu’ a adăugat Preston Swafford.

La începutul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Niţă, declara că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015. Ministrul Economiei a precizat că România este hotărâtă să continue cu planurile vizând construcţia de noi reactoare la centrala de la Cernavodă în ideea de a echilibra producţia de energie pe fondul creşterii rapide a producţiei de energie din surse regenerabile.

România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului său energetic după ce companii precum ArcelorMittal şi Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *