Chiru îl ia la întrebări pe ministrul Culturii

  •  
  •  
  •  
  •  

Senatorul PDL Christian Gigi Chiru a adresat o întrebare ministrului Culturii, Daniel-Constantin Barbu, având tema „Fondurile alocate patrimoniului cultural din  judeţul Constanţa şi Cazinoului Constanţa“ Paralmentarul a solicitat din partea ministrului răspuns scris şi verbal. Iată textul integral al documentului:
„Stimate domnule Ministru,
În judeţul Constanţa există peste 682 de monumente istorice din categoria A şi B, dintre care peste 155 în municipiul Constanţa. În ciuda acestui fapt, interesul guvernanţilor, şi în special al celor care împart fondurile Guvernului, de a valorifica din punct de vedere turistic şi de a proteja aceste bogăţii ale neamului nostru, nu s-a văzut prea des. Din nefericire, patrimoniul cultural al judeţului Constanţa nu intră in discuţie şi nu primeşte promisiuni decât din patru în patru ani. Pentru revigorarea turismului, pentru atragerea turiştilor străini pasionaţi de istorie şi reinventarea acestei ramuri a turismului litoral, judeţul Constanţa are nevoie de fonduri. Nu putem să ne mai prezentăm în faţa turiştilor veniţi să ne admire vestigiile cu locuri neamenajate, evadate de buruieni şi nu ne putem lăuda doar cu un festival antic la care se mănâncă mici şi se bea bere. Constanţa merită mai mult, iar istoria noastră trebuie cunoscută. Dovezi ale transformării noastre ca popor în ceea ce suntem astăzi există, în cea mai mare măsură, în Dobrogea, iar tezaurul acesta nu este protejat.
Interesul nostru nu este, domnule ministru, doar să dezvoltăm turismul, ci să ne păstrăm vie istoria, să le putem spune cu mândrie, copiilor noştri, cum s-a dezvoltat Dobrogea, primul tărâm creştinat de Apostolul Andrei.
Consider că nu este nevoie să vă reamintesc faptul că, de asemenea, Constanţa are o altă rană deschisă: Cazinoul, clădirea-simbol care zace de ani de zile în paragină, uitată cu bună ştiinţă de administraţia publică locală, care inventează scuze şi nu găseşte rezolvări pentru a acoperi o concesiune defectuoasă.
Cazinoul, domnule ministru, este clădirea simbol a Constanţei, dar şi a României. Monumentul, pentru că îl putem numi aşa, reprezintă încă, chiar şi în condiţia ruşinoasă în care se află, un punct de atracţie pentru turişti, dar şi un simbol al istoriei Constanţei. Oraşul n-ar mai fi acelaşi fără statuia lui Ovidiu, dar nici fără Cazino. Cu toate acestea, nu s-au găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog domnule ministru să-mi răspundeţi la următoarea întrebare:
Care sunt măsurile pe termen mediu şi lung pe care Ministerul Culturii le are în vedere pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa şi care sunt obiectivele culturale care urmează a fi reabilitate în judeţul Constanţa în anul 2013?“.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *