vineri, 28 februarie 2020
Acasă > Eveniment > Cinci persoane reținute, în cazul contrabandei cu țigări prin Portul Constanța

Cinci persoane reținute, în cazul contrabandei cu țigări prin Portul Constanța

Cinci persoane din cadrul grupării acuzate că făcea contrabandă cu ţigări din Orientul Mijlociu, introducând marfa în ţară prin Portul Constanţa, au fost reţinute de către procurorii timişoreni, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), luni dimineaţă, ofiţeri DIICOT din Timişoara şi poliţişti de frontieră au făcut percheziţii la locuinţele a opt persoane din Arad suspectate că se ocupă cu contrabanda de ţigări din Orientul Mijlociu. Tot ieri, în urma audierilor care s-au desfăşurat, luni, la sediul DIICOT din Timişoara, un număr de cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, din cele zece audiate, pentru contrabandă cu ţigări din Orientul Mijlociu, prejudiciul în acest caz fiind de 475.000 de euro.

Conform sursei citate, cei cinci reţinuţi sunt Ciprian Alexuţu, Marcel Roman, Sorin Roşca, Paul Mişcoiu şi Alin Benea, toţi din Arad, aceştia urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu arestare preventivă pentru contrabandă cu ţigări.

Procurorii au suspiciunea că începând din anul 2014 membrii grupării au introdus ilegal în ţară, prin Portul Constanţa, ţigări de contrabandă din Orientul Mijlociu, prim metoda “capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal. Conform sursei citate, banii necesari pentru cumpărarea ţigărilor şi pentru formalităţile vamale au fost achitaţi de către iniţiatorii grupului.

Anchetatorii mai spun că există suspiciunea că în 26 august 2014 unul dintre liderii grupării a mers în Dubai, unde a negociat cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de aproximativ 400 de baxuri de ţigări, la preţul de 90 de euro baxul. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă oale de inox.

Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai, care era folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare. Firma respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, mai arată sursa citată. În consecinţă, membrii grupării s-au reorientat rapid şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate printr-o altă societate ”paravan”.

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că transportul a fost monitorizat pe drumul din Portul Constanţa până în municipiul Arad, unde membrii grupării au decis să depoziteze ţigările de contrabandă, pentru a nu fi depistaţi de autorităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *