Cine sunt miniștrii Cabinetului Ponta IV

Premierul Ponta a schimbat abordarea la construirea celui de-al patrulea Guvern pe care îl conduce, optând pentru miniştri politici în locul tehnocraţilor veniţi la Palatul Victoria în luna martie.Ioana Petrescu – marea surpriză de la Finanţe a Guvernului Ponta III, Aurelia Cristea – Dialog Social, Bogdan Stanoevici – Românii de Pretutindeni, Răzvan Nicolescu – Energie urmează să nu se mai regăsească în viitoare structură guvernamentală.

În luna februarie, USL s-a rupt după ce premierul Ponta a refuzat ca actualul preşedinte ales, Klaus Iohannis, să deţină simultan funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne. Ponta a cerut atunci ca şi Daniel Constantin să deţină funcţia de vicepremier dacă i se va acorda şi lui Iohannis, propunere refuzată de liberali. Premierul Ponta vorbea la momentul respectiv de o egalitate la nivelul partidelor de guvernare prin cele patru funcţii de vicepremier. Acum, în Guvernul Ponta IV, Daniel Constantin nu se va mai regăsi în funcţia de vicepremier, PC negociind obţinerea Ministerului Educaţiei. În negocierile pentru Guvernul Ponta se discută dacă să fie o poziţie de vicepremier – Gabriel Oprea sau să îşi menţină poziţia şi Liviu Dragnea (PSD).

Toate propunerile de ministru urmează să fie votate astăzi în cadrul Comitetul Executiv al PSD, dar şi de grupurile parlamentare. Mâine urmează să aibă loc audierile miniştrilor în Parlament, iar luni seara este preconizat votul în Parlament. Noul Guvern va avea în componenţa sa PSD, UNPR şi PC, plus oameni de la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, partid care nu este însă recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel al Partidului Naţional al Mediului.

Cabinetul Victor Ponta nu va aduce multe nume noi, ci doar comasarea mai multor ministere. Astfel se va renunţa şi la experimentul din perioada guvernării USL, când pentru a controla PNL, PSD a spart mai multe ministere sau atribuţiile unora au fost preluate în subordinea PSD sau a primului ministru.

Cei de la UNPR îşi păstreaza funcţia de vicepremier şi ministru de Interne pentru Gabriel Oprea, dar şi pe cea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul pentru Eugen Nicolicea.

Partidul lui Tăriceanu va fi reprezentat în Guvern de Andrei Gerea la Ministerul Economiei şi Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului. De la Ministerul Economiei a fost remaniat Constantin Niţă (PSD), iar la minister se vor reîntoarce Energia şi IMM-urile. Se poartă încă negocieri asupraministerului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care ar urma să fie condus de Radu Stroe. Pesediştii vor să treacă din nou la ministere acele atribuţii care au trecut la SGG în 2012, când PSD a încercat să golească de conţinut ministerele PNL.

PC va avea în continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, dar acesta a renunţat la funcţia de vicepremier. Conservatorii au cedat şi ministerul Comunicaţiilor, ministrul Cotovelea urmând să fie remaniat pentru a obţine Ministerul Educaţiei. Acest minister se va comasa cu cel al Cercetării. La ministerul Educaţiei sunt în cărţi Sorin Câmpeanu sau Dumitru Miron.

Ministerul Finanţelor şi cel al Bugetului se vor comasa, el urmând să fie condus de Darius Vâlcov – PSD.  Din actuala structură guvernamentală se vor regăsi în Cabinetul Ponta IV: Rovana Plumb – Muncă, Mircea Duşa – Apărare, Darius Vâlcov – Finanţe, Orlando Teodorovici – Fonduri Europene , Bogdan Aurescu – Externe, Ioan Rus – Transporturi, Robert Cazanciuc – Justiţie, Nicolae Bănicioiu – Sănătate şi Gabriela Szabo – Tineret şi Sport.

Social-democraţii vor prelua Ministerul Culturii, o propunere de ministru avansată fiind cea a deputatului Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. De asemenea, la ministerul Comunicaţiilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu.

Toate numele şi structura viitorului Guvern urmează să fie discutată azi de conducerile partidelor care vor forma viitoarea majoritatea guvernamentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *