Acasă > Administratie > Comandament pentru Situații de Urgență, la Guvern

Comandament pentru Situații de Urgență, la Guvern

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat inundații de proporții.  Șase judeţe din țară se află sub asediul apelor. Meteorologii anunță în continuare vreme rea,  mai multe judeţe din nord-estul ţării aflându-se încă sub cod galben de precipitații. Autoritățile au luat măsuri: la  Guvern s-a întrunit, vineri dimineaţă, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ședința Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă a avut loc sub atenta coordonare a vicepremierului Gabriel Oprea. Bilanțul dezastrelor provocate de inundații nu este deloc îmbucurător.

“Sunt afectate 6 judeţe şi 11 localităţi, sunt inundate 6 locuinţe, 4 anexe gospodăreşti în Botoşani, sunt afectate 4 drumuri judeţene şi 8 drumuri comunale în 5 judeţe. (…) 528 de hectare de teren agricol inundate în 4 judeţe!”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Meteorologii avertizează că și în zilele următoare vor fi ploi însemnate cantitativ.

“Diseară se opreşte această avertizare, dar asta nu înseamnă că mâine nu plouă, o să plouă în toată ţara! (…) Luni dimineaţă e posibil să fie emisă o nouă atenţionare până miercuri, deoarece în acest interval cantităţile sunt şi mai importante decât precipitaţiile!”, a spus directorul ANM, Ion Sandu.

Cu toate acestea, nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte creșterea debitului Dunării peste cotele permise, spun autorităţile.

“Anticipăm o valoare maximă de 10.500 metri cubi pe secundă care e estimată să fie atinsă în perioada 14-15 iulie, o valoare sub ce am avut în aprilie când erau 11.900 de metri cubi pe secundă, valoare la care nu s-au înregistrat pagube!”, a declarat unul dintre reprezentanţii Institutului de Hidrologie.

Hidrologii au emis o atenţionare cod galben pentru mai multe râuri din Moldova. Judeţele vizate sunt: Suceava, Iaşi, Bacău, Tulcea, Buzău, Braşov şi Neamţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *