Comisia Europeană lansează o strategie pentru turismul de coastă

  •  
  •  
  •  
  •  

Comisia Europeană va lansa o nouă strategie pentru turismul maritim şi de coastă, consolidând poziţia Europei ca destinaţie turistică mondială numărul 1. Strategia pune accent pe promovarea inovării în cadrul sectorului respectiv şi pe cooperarea tuturor părţilor interesate în vederea maximizării potenţialului zonelor de coastă ale Europei.
Strategia recunoaşte că turismul maritim şi de coastă constituie baza economică a multor regiuni costiere şi că acesta poate fi un factor important pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în Europa, în special în rândul tinerilor.
Turismul maritim şi de coastă este cea mai importantă activitate maritimă din Europa. Acesta asigură aproape 3,2 milioane de locuri de muncă, generând o valoare adăugată brută totală de 183 miliarde de euro, respectiv peste un sfert din economia maritimă. Aproape jumătate din nopţile petrecute în unităţile de cazare din UE au loc în zonele de coastă. Turismul maritim şi de coastă ar putea fi o sursă majoră de creştere şi locuri de muncă, în special pentru tineri, dat fiind că 45% dintre lucrătorii din sectorul turistic au între 16 şi 35 de ani.
Cu toate acestea, sectorul se confruntă, de asemenea, cu numeroase provocări: concurenţa crescută cu alte destinaţii din lume, necesitatea rezolvării problemei legate de amprenta de mediu, existenţa unor lacune în materie de date şi a lipsei de personal calificat. Strategia propusă are ca scop abordarea şi depăşirea acestor provocări prin lansarea unor iniţiative specifice la diferite niveluri – UE, statele membre, regiuni şi părţi interesate – în vederea stimulării performanţei şi competitivităţii sectorului.
Turismul maritim şi de coastă este unul dintre cele cinci domenii prioritare ale Strategiei UE de creştere albastră, care îşi propune crearea unei creşteri economice durabile şi de locuri de muncă în sectorul economic marin şi maritim pentru a contribui la redresarea economică a Europei. La ora actuală, sectoarele economice „albastre” asigură 5,4 milioane de locuri de muncă şi reprezintă o valoare adăugată brută totală de aproximativ 500 de miliarde de euro. Până în 2020, aceste valori ar trebui să atingă 7 milioane de locuri de muncă, respectiv 600 de miliarde de euro.

Sursa: Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *