duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Administratie > Comuna Peștera are nevoie de fonduri

Comuna Peștera are nevoie de fonduri

Consiliul Local al comunei Peștera are nevoie de două milioane de euro ca să consolideze podurile din localitate, punțile pietonale și taluzurile, astfel încât inundații ca cele de luna aceasta să nu mai provoace pagube materiale de ordinul altor milioane de euro. Edilul localității a înaintat nenumărate memorii către autoritățile locale și centrale, însă deocamdată nu are niciun răspuns. Între timp, oamenii din sat trăiesc cu frica următoarei ploi torențiale și se roagă ca natura și Dumnezeu să îi cruțe!

“Am făcut memorii către mai multe instituții ale statului: Prefectură, Consiliu Județean, Mediu, Ministerul Dezvoltării, inclusiv la Cabinetul primului ministru și Președinție. Nu pentru plata acestor pagube, ci mai mult pentru prevenirea acestor pagube pe viitor, pentru că se întâmplă ciclic, la câțiva ani, ca acest fenomen să se întâmple, atunci când ploile sunt peste medie” a declarat Valentin Vrabie, primar comuna Peștera.

Dispensarul, Căminul Cultural, sediul Poştei, Primăria, grădiniţa, terenul de fotbal, parcul din centrul localităţii şi 30 de gospodării au fost măturate de inundațiile din urmă cu două săptămâni. Apa a venit din amonte, dinspre comuna Ciocârlia, şi a distrus totul în cale, sub privirile neputincioase ale autorităţilor. Devastate de ape au fost şi podeţul de pe drumul comunal şi puntea pietonală ce face legătura între șosea şi şcoală, punte traversată de elevi pentru a putea ajunge la cursuri

Prima măsură luată de autorităţi a fost să construiască un dig din saci de nisip pentru a opri avansarea apei şi pentru a pune pe moment zona în siguranţă. Alarmant este că despre iminenţa inundaţiilor se ştia, însă nicio autoritate nu şi-a îndreptat atenţia către Peştera.

“Avem un proiect cu construirea a trei poduri și două punți pietonale și taluzarea pe tot canalul de scurgere a apelor pluviale, proiect ce ar rezolva definitiv problema și ar liniști oamenii, pentru că acum vreau să vă spun că sunt speriați, pentru că, închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă aceste ploi ar fi căzut noaptea, ar fi fost o tragedie” a mai spus Valentin Vrabie, primar comuna Peștera.

Cele două milioane de euro nu există în visteria locală și înseamnă, de fapt, bugetul comunei pe 7-8 ani. Însă, paradoxal, cam la aceeași sumă se ridică și pagubele produse de viitură. Până când autoritățile cu buget la îndemână și putere de decizie vor mișca un deget, localnicii din zonele expuse dorm iepurește, cu ochii și urechile spre cer. Dacă aud tunete se mobilizează imediat ca să își salveze ce pot din gospodării înainte ca apa să dea iar năvală peste munca lor de o viață…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *