Concursul „Tinere condeie” al UDTTMR şi-a desemnat câştigătorii

  •  
  •  
  •  
  •  

La sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) a avut loc la finele săptămânii trecute acţiunea „Yașar Memedemin – personalitate a vieții literare tătare”. Manifestarea a debutat cu un simpozion dedicat vieții și activității celui care a fost unul dintre fondatorii UDTTMR, președinte al filialei Constanța a uniunii între anii 1993 – 1995, secretar general al uniunii în perioada 1995 – 1999, șef al Comisiei de Cultură, redactor – șef al revistei Karadeniz, cadru didactic timp de 36 de ani la școala generală din Valu lui Traian, dintre care 35 de ani ocupând funcția de director al respectivei instituții de învățământ, dar, mai presus de toate a rămas în memoria tătarilor dobrogeni, dar și a celor din Crimeea și Turcia grație creațiilor sale lirice. Între anii 1996 – 2004, au apărut opt volume de poezii, toate scrise în limba tătară, sub semnătura lui Yașar Memedemin.
În cea de-a doua parte a manifestării s-a desfăşurat concursul „Tinere condeie”, ajuns la a V-a ediție. Competiția s-a derulat pe două secțiuni, respectiv „Creație” și „Recitare din lirica regretatului Yașar Memedemin”.
La secțiunea „Creație”, au intrat în concurs 12 lucrări, după jurizare, podiumul fiind adjudecat de Ibraim Iasin (Locul III), Amet Elif (Locul II) și Curti Iasmin (Locul I), toți trei fiind elevi ai Școlii comunitare de limba tătară – filiala UDTTMR Constanța.
La secțiunea „Recitare” s-au înscris în concurs 60 de elevi, locurile I, II și III, fiind ocupate, la clasele I – IV, de Geafer Aylin (Locul III) – Școala nr. 1 Valu lui Traian, Mologani Adil (Locul II) – Școala comunitară de limba tătară – filiala UDTTMR Constanța și Husein Nur (Locul I) – Școala „Gheorghe Țițeica”, Constanța. La clasele V – VIII, au urcat pe podium următorii: Abduraman Mete Emre (Locul III) – Școala „M. Dragomirescu”, Medgidia, Abiltar Atina (Locul II) – Școala „Lucian Grigorescu”, Medgidia, și Gelil Cansel (Locul I) – Școala Valu lui Traian.
În afara premiilor, toți elevii înscriși în competiție au primit diplome de participare și pachete cu fructe. De asemenea, ocupanții locurilor I, II și III au primit premii constând în cărți. Manifestarea a fost organizată de filiala Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România și Comisia de Cultură a UDTTMR și s-a desfășurat în prezența deputatului UDTTMR, Varol Amet, a subsecretarului de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet și a vicepreședintelui UDTTMR, Demirel Caiali. De asemenea, la acţiune a participat președintele filialei Constanța a UDTTMR, av. Elvis Ismail, precum și președintele Comisiei de Cultură din cadrul uniunii, prof. univ. dr. Nuredin Ibram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *