marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Economie > Constanţa, cel mai mic impozit pentru locuinţe

Constanţa, cel mai mic impozit pentru locuinţe

 Cele mai multe autorităţi locale cresc, în 2016, impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu 25%. La Constanţa, nivelul acestuia pentru clădirile rezidenţiale se va situa la 0,08%, ca şi în acest an.

Autorităţile locale au avut obligaţia ca, până pe data de 7 noiembrie, să adopte procentele de impozitare pentru locuinţe valabile în anul 2016.

“Pentru prima dată în ultimii 25 ani, impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii cinci ani; folosirea clădirii în activităţi economice, dar construcţia nu este reevaluată în ultimii cinci ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii”, se arată într-un studiu realizat de doi consultanţi fiscal şi un expert contabil.

În plus, prin noul Cod fiscal, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, baza impozabilă pentru construcţii creşte: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 de lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 de lei/metru pătrat din anul 2015. Creşte şi indicele de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior, la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4, faţă 1,2 în 2015, când procentul de actualizare era de 20%, iar autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

La Constanţa se creşte impozitul pe locuinţe, în 2016

În urma analizei proiectelor de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016 din 50 de localităţi, a rezultat că cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidenţiale se va situa, anul următor, la 0,08%, în Iaşi, Constanţa, Craiova, Piteşti, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa, după ce aceste localităţi au menţinut nivelul din 2015.

În rest, impozitele pentru clădirile rezidenţiale vor fi, în 2016, mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localităţi analizate.

Impozite mai mari de 0,1% vor plăti doar locuitorii din Turda – 0,3% (în urcare cu 275%), Tecuci – 0,2% (150%) şi Arad – 0,12% (50%). În Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi alte localităţi, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% faţă de anul trecut.

Astfel, pentru construcţiile destinate folosirii rezidenţiale, tendinţa primăriilor a fost să utilizeze, în principiu, aceleaşi procente de impozitare şi în anul 2016, însă impozitele cresc pe seama majorării valorii metrului pătrat de construcţie, şi după caz, a modului de măsurare la exterior a clădirii, situaţie aplicabilă pentru toate locuinţele din blocuri de persoane, când măsurarea la exterior a construcţiei ar presupune intrarea în incinta vecinului, notează autorii studiului.

Clădirile firmelor, procent maxim de impozitare

Pentru construcţiile cu destinaţie economică, în foarte puţine cazuri primăriile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergând către procentul maxim. În plus, în mai multe cazuri s-a aplicat şi o majorare din cea permisă autorităţilor locale, de 50%, potrivit Mediafax.

În cazul construcţiilor nereevaluate în ultimii cinci ani sau dobândite anterior unei perioade de cinci ani este impusă o cotă de impozitare de 2% din valoarea statistică a construcţiei, majorată faţă de anul curent prin creşterea valorii impozabile a unui metru pătrat de construcţie şi a modului de măsurare a exteriorului.

Cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale reevaluate în ultimii cinci ani se situează la 0,2% (în urcare cu 249,32% faţă de 2015), în localităţi precum Bucuresti, Iaşi, Craiova, Braşov, Ploieşti, Brăila, Piteşti, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamţ. Maximele pe acest segment apar în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina – toate cu 1,5%, după majorări de 1.869,86%.

Majorarea impozitelor pentru anul următor, în cazul clădirilor nerezidenţiale nereevaluate în ultimii cinci ani, se situează la 2.493%. Pentru imobilele folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32%, în cazul unor localităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Braşov, la 1.869,86%, în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.

La Constanţa, procentul de impozit aplicabil la valoarea impozabilă a clădirii nerezidenţiale va fi, în 2016, de 1,3%, în creştere cu 1.620,55% faţă de acest an.

Se observă că autorităţile locale au păstrat, în general, procentul mediu de impunere de 0,1% pentru clădirile cu destinaţie locuinţă, impozitând, însă, foarte aspru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi economice când construcţiile sunt reevaluate/ dobândite în ultimii cinci ani, având o creştere de impozitare de circa 10 ori faţă de impozitul din anul curent şi o creştere de impozit de circa 25 de ori, dacă construcţiile nu sunt reevaluate/ dobândite în ultimii cinci ani.

Astfel, creşterile vor reprezenta, conform specialiştilor, o sarcină fiscală mult mai dură în special pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite şi în scop comercial, nu doar pentru locuit, ca de exemplu P.F.A-urile (potrivit lui Adrian Benţa, multe dintre P.F.A.-urile existente vor dispărea, ca urmare a înăspririi prevederilor fiscale).

Analiza a fost realizată de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa împreună cu expertul contabil Robert Croitoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *