Constanța. Forța de muncă sezonieră, în atenția premierului Mihai Tudose

  •  
  •  
  •  
  •  

Premierul Mihai Tudose apreciază, legat de activitatea de pe litoral, că o problemă importantă este legată de instabilitatea forței de muncă. Potrivit lui Tudose, hotelierii nu pot oferi servicii de calitate fără personalul necesar.

Prezent aseară la Mamaia, unde a participat la o întâlnire cu reprezentanții patronatelor din turism și la deschiderea oficială a unui hotel de 5 stele din nordul stațiunii, șeful Guvernului a declarat că este necesară fidelizarea angajaților care lucrează în acest sector pe durata sezonului estival.

”Principala problemă este în sensul instabilității personalului. Trebuie găsită o modalitate de a fideliza tot ceea ce înseamnă personal sezonier, fiindcă sunt confruntați cu problema de a angaja pe cineva trei luni, apoi pleacă, următoarele opt-nouă luni nu mai e nimeni pe aici și din nou începe sezonul de vânătoare de cameriste, de ospătari, de bucătari, de mecanici etc. Rămâne să vorbesc cu Ministerul de Finanțe, să găsim o modalitate în care să împărțim un tip de povară fiscală cu operatorii din turism, în special acolo unde este vorba de turismul sezonier, cum este cel de pe litoral, în care angajatul să fie angajat peste zece luni și povara fiscală a angajatorului să fie cumva împărțită”, a afirmat Mihai Tudose.

Prim-ministrul a menționat că o altă problemă semnalată este legată de situația plajelor.

“Nu mi se pare firesc ca hotelul să aibă un statut și apoi când ieși din hotel spre mare să dai de alți proprietari, de alți așa-ziși operatori de turism. Ăla nu e un operator de turism, cu un șezlong pe plajă”, a spus premierul.

Mihai Tudose consideră că aceste probleme pot fi rezolvate prin elaborarea unui Master plan al investițiilor în turism, la care lucrează deja Ministerul Turismului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *