Acasă > Social > Constanța. Intervenție salvatoare pentru pacienții cu accident vascular cerebral

Constanța. Intervenție salvatoare pentru pacienții cu accident vascular cerebral

Conducerea Spitalului Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța anunță că, de acum, pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic vor beneficia de un tratament salvator: tromboliză.

Medicii din cadrul secției Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București.

În cadrul simulării, medicii constănțeni au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri.

Rezultatul a fost optim, iar de acum înainte medicii din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța  pot administra tratamentul trombolitic, anunță conducerea SCJU Constanța.

”Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică), adica o substanță capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Aceasta se administrează doar pacienților cu diagnostic cert de AVC ischemic acut, în maxim 4,5 ore de la debutul simptomelor. Eficacitatea trombolizei este cu atât mai mare cu cât intervalul de timp de la producerea AVC-ului este mai mic. În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare vor fi reduse la minim, deficitul motor putând fi complet remis.

Este importanta recunoasterea cat mai rapidă a semnelor de AVC acut, respectiv: prezența deficitelor motorii, a tulburărilor de limbaj, tulburări de vedere brusc instalate, asimetrie facială,tulburari de mers”, a declarat Conf. Univ. Dr. Axelerad Any Docu, medic șef secție Neurologie  SCJU Constanța.

Sursa: Comunicat SCJU Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *