joi, 24 septembrie 2020
Acasă > Social > Contraamiralul Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român. A împlinit 100 de ani

Contraamiralul Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român. A împlinit 100 de ani

Forțele Navale Române îl sărbătoresc pe cel mai longeviv marinar.

Este vorba despre contraamiralul în retragere Mircea Caragea care a împlinit 100 de ani.

El este  singurul marinar în viață, care a participat la primul marș de instrucție al Navei-Școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939.

Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița.

”A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” și, pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

După absolvire, prima funcție pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofițer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Crimeea.

De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcții la bordul navelor, dar a fost și comandant al portului militar Hârșova (1944-1945), precum și profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofițer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist, fără prea multe explicații. După mai mulți ani de încercări și refuzuri, începând cu anul 1952, a lucrat ca muncitor necalificat în construcții, iar în anul 1955 a fost angajat grafician, la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieșit la pensie, în anul 1982”, precizează Forțele Navale.

100 de ani pentru cel mai longeviv marinar

Cel mai longeviv marinar a împlinit 100 de ani ⚓️Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viață, care a participat la primul marș de instrucție al Navei-Școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939.Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” și, pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. După absolvire, prima funcție pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofițer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcții la bordul navelor, dar a fost și comandant al portului militar Hârșova (1944-1945), precum și profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofițer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist, fără prea multe explicații. După mai mulți ani de încercări și refuzuri, începând cu anul 1952, a lucrat ca muncitor necalificat în construcții, iar în anul 1955 a fost angajat grafician, la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieșit la pensie, în anul 1982.La mulți ani, domnule amiral! Vă dorim multă sănătate și vă mulțumim pentru exemplara pagină de istorie „Mircea Caragea”! 🇷🇴 #România100 #Centenar #ArmataRomâniei

Publicată de Forțele Navale Române pe Marţi, 22 ianuarie 2019

Sursa: Forțele Navale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *