UPDATE: Corina Crețu, pe lista lui Juncker

  •  
  •  
  •  
  •  

Update ora 14:15

Corina Creţu, desemnată comisar european pentru portofoliul REGIO în Comisia Europeană condusă de Jean Claude Juncker, se declară onorată de această nominalizare şi spune că este pregătită să îşi asume responsabilitatea portofoliului.

 „Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

Update ora: 13:30

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţă numele celor 28 de comisari şi portofoliile repartizate. Corina Creţu a fost numită comisar european pentru Politică Regională. Anunţul a fost făcut pe site-ul Comisiei Europene. Francezul Pierre Moscovici a fost numit comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare şi Uniunea Vamală, britanicul Jonathan Hill a primit portofoliul Serviciilor Financiare, Stabilităţii Financiare şi Pieţelor de Capital, iar germanul Gunther Oettinger se va ocupa de Economia digitală şi Societate. Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepreşedinte responsabil cu Reglementarea, Relaţiile Interinstituţionale, Statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale. Candidata desemnată de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva, va fi vicepreşedinte pentru Buget şi Resurse Umane.

Comisarul desemnat de Spania, Miguel Arias Caete, va fi responsabil cu Acţiunea Climatică şi Energia, suedeza Cecilia Malmstrom va fi responsabilă de Comerţ, iar daneza Margrethe Vestager se va ocupa de Concurenţă.

Italianca Federica Mogherini va fi vicepreşedinte şi Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Jean-Claude Juncker a anunţat, vineri, lista membrilor viitorului Executiv european, după ce a purtat discuţii cu candidaţii propuşi de statele membre UE. Pe listă se află şi nouă femei, la fel ca în actuala Comisie, număr cerut de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a precizat, recent, că nu va aproba o Comisie în care femeile nu sunt reprezentante corespunzător.

Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.

 

Germania și Belgia vor obține două dintre cele mai puternice posturi în viitoarea Comisie Europeană, Comerțul și reglementarea Competiției, în timp ce România va primi Politica Regională, potrivit unei versiuni a distribuirii portofoliilor pentru noul executiv al UE obținută de agenția Reuters.

Marea Britanie va fi responsabilă de Politica Energetică într-o perioadă de tensiuni cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, potrivit listei care circulă printre oficialii UE. Franța va conduce portofoliul Economic și al Afacerilor Monetare, arată această lista.

Parlamentul European trebuie să aprobe echipa ce va contribui la construcția politicii pentru 500 de milioane de europeni în blocul de 28 de țări, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Conform Reuters, lista de posturi și comisari este următoarea:

Politică Regională — România, Corina Crețu
Politică Externă — Italia, Federica Mogherini
Justiție — Suedia, Cecilia Malmstrom
Transporturi — Cehia, Vera Jourova
Mediu — Danemarca, Margarethe Vestager
Energie și Schimbări Climatice — Marea Britanie, Jonathan Hill
Politici Vamale — Ungaria, Tibor Navracsics
Internet și Cultură — Cipru, Chrystos Stylianides
Migrație, Drepturi și Afaceri Interne — Grecia, Dimitris Avermaopoulos
Agricultură — Irlanda, Phil Hogan
Comerț — Germania, Guenther Oettinger
Piață Internă — Polonia, Elzbieta Biekowska
Cercetare și Inovare — Spania, Miguel Arias Canete
Taxe și Combaterea Fraudelor — Bulgaria, Kristalina Georgieva
Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale — Portugalia, Carlos Moedas
Competiție — Belgia, Marianne Thyssen
Pescuit — Croația, Neven Mimica
Afaceri Economice și Monetare — Franța, Pierre Moscovici
Dezvoltare — Slovacia, Maros Sefcovic
Politica de Vecinătate — Austria, Johannes Hahn
Tineret și Multilingvism — Malta, Karmenu Vella
Sănătate și Siguranță Alimentară — Lituania, Vyentis Andriukaitis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *