Coronavirus. România a activat sistemul național pentru situații de urgență

  •  
  •  
  •  
  •  

România a demarat toate acțiunile necesare și măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus și a activat sistemul național pentru situații de urgență.

România lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, ANSA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății conduce delegația României la sesiunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru Sănătate organizată la Bruxelles, acolo unde are loc un schimb de opinii la cel mai înalt nivel privind amenințarea legată de noul coronavirus.

“Apreciem necesară elaborarea, în cadrul serviciilor Comisiei Europene, a unei strategii în vederea abordării unitare de către statele membre a unui posibil risc de pandemie în planul UE și considerăm necesară elaborarea unui set de instrucțiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitară (HSC) cu privire la măsurile care trebuie aplicate, în mod unitar, de către toate statele membre. Susținem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolidării procesului privind schimbul de informații între statele membre și Comisie”, a spus Nelu Tătaru, în cadrul Reuniunii.

Ministrul demis  al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat joi, în şedinţa de Guvern, că, până acum, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus.

Singurul  român infectat cu coronavirus se afla pe nava de croazieră Diamond Princess si este tratat în Japonia.

Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii, precizează MAE.

Ministerul arată că Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei.

Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat în regim de urgenţă demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţilor nipone.

De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess, 15 membri ai echipajului şi 2 pasageri.

Sursa. Ministerul Sanatatii, Ministerul de Externe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *