Corul victimelor închipuite de la ISU

Adevărul este că noi i-am făcut eroi, semizei, supraoameni. Noi, ăștia definiți la modul general ca jurnaliști. S-a păstrat de mulți ani de zile o obișnuință moștenită din vremurile de demult, când pompierii, salvatorii, dacă vreți, chiar erau plătiți cu doi lei, lucrau zi și noapte cu mașini de pe vremea lui Pazvante Chioru, “înarmați” cu dotări compatible mai degrabă cu muzeele decât cu unitățile de pompieri. Obișnuința s-a păstrat, cu influența decisivă producătorilor generali de știri și a redactorilor șefi de publicații, dornici să facă planul de știri la hectar în cel mai facil mod cu putință, ca atare dispuși să ascundă sub preș toate gunoaiele din interiorul instituției numită purtând astăzi numele de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – ISU.

De ani buni, s-au pompat sute de milioane de euro în achiziții de echipamente moderne, a plouat cu sponsorizări din Vest, programul oficial de lucru e aproape o boierie dacă îl comparăm cu programul unui jurnalist, care începe dimineață și termină când o da Dumnezeu, șase zile din șapte, pe salarii considerabil mai mici. Mai mult, serviciul SMURD, integrat în ISU, “ciugulește” milioane de euro din sponsorizări și donații prin Fundația cu același nume, în dauna ong-urilor normale din România, fără ca cineva să fi întrebat vreodată dacă e moral să se întâmple asta, când SMURD se hrănește cu maximă voioșie de la bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

Ba, mai mult, strada și majoritatea covârșitoare a presei l-au apărat virulent pe Raed Arafat, când politicul l-a atacat pe părintele SMURD într-un mod josnic.

Domnilor și doamnelor din ISU le-a fătat vaca mereu, dar acum, când au început să apară întrebările, brusc, le-a murit vițelul. Iar reacția a devenit unanimă din partea lor: Cum își permit niște burtă verde să ne tragă la răspundere pe noi, eroii, semizeii, supraoamenii care salvăm lumea, noi icoanele patriei? Cum își permit jurnaliștii, acești neica nimeni, să spună că suntem plătiți pentru ce facem și ne cer socoteală despre cum o facem? Cum își permit slugile să ridice ochii din pământ? Fiindcă așa au început să îi perceapă: niște lingăi pe care îi chemi să te laude, să te aplaude, să te tragă monumental în poze…

Când presa constată că în fața a două situații limită, performanța ISU Dobrogea se însumează la 7 (!) morți, intervenții bâlbâite și aspecte dubioase, nu prea explicabile prin procedurile oficiale, semizeii sar în sus, țipă sau se tăvălesc și anunță că sunt victimele unui linșaj mediatic.

Facebook-ul geme de reacțiile acestor angajați ai cetățeanului, unele frizând obrăznicia. Pare de-a dreptul ireal să observi că cei responsabili de moartea a patru cetățeni îi scot vinovați pe oamenii mass media, când ar trebui să își asume eșecul, să constate că instituția unde dau cu sapa și furtunul toacă bani publici, deci datorează în fiecare moment explicații pentru eficiența fiecărui leuț din cont. Și, bineînțeles, să analizeze sever fiecare eșec major, pentru a-l evita pe următorul.

Cu riscul de a fi atacat cu minciuni ordinare, care au început să curgă deja, așa cum am cerut imediat demiterea prefectului Constanței, primul responsabil moral al tragediei de pe Siutghiol, voi cere fără încetare un control tot mai eficient asupra activității ISU Dobrogea, hrănită din bani publici, ca și a altora, atunci când voi constata că se simt deasupra pulimii plătitoare de impozite.

Valentin Coman

9 thoughts on “Corul victimelor închipuite de la ISU

 1. Citez si subscriu:

  ''Sunt o victima ! Da …domnule Coman Valentin …sunt o victimă a dumneavostră . Spuneti că s-au pompat bani in ISU Constanta . De ce nu verificati ca ani la rand nu avem bani pentru combustibil , facem economii la la utilitati , nu avem echipamente de protectie , nu avem asigurari etc . De ce ? Avem program lejer ? Lucrez 24/24 24/48 din lipsa de personal .Avem SUTE de ore lucrate pentru VOI ..NEPLATITE sau FARA RECUPERARI . Unde este atitudinea dumneavostra civica cand in 2011 au fost disponibilizati 100 de pompieri operativi …superpregatiti . Sunteti gazetar de investigatii …cum va autointitulati . De ce nu ati investigat, doi ani la rand , de ce acesti pompieri se judeca cu statul ? De ce nu investigati ce pregatire facem si ce tehnica avem ? Sau doar ascultati si vedeti propaganda …am cumparat , am dotat etc ? Eu unul nu v-am vazut pe la poarta subunitatilor operative, domnule gazetar de investigatii ! De ce nu ati investigat cum lucreaza pompierii constanteni dupa trecerea in rezerva a inca 200 de pompieri ? Nu suntem SEMIZEI …suntem oameni care muncesc din greu pentru ca dumneavostra sa va bateti cu pumnul in piept ca platiti taxe si impozite ! Si noi platim taxe si impozite ! Nu suntem icoanele patriei ! Suntem oameni normali pe care dumneavostra ii terfeliti ! Cate multumiri am primit, domnule gazetar, in 25 de ani de activitate …va spun eu : Nicio multumire ! Nici macar un multumesc ! Stati in fata unui calculator si al unui televizor si faceti pe autostiutorul …NU stiti nimic domnul Coman Valentin . Ascundem noi sub pres gunoaiele ? Nu dumneavostra ascundeti , deoarece ani la rand nu ati aflat adevarul despre ISU Constanta …una din institutiile majora ale jud.. Constanta . Investigati domnule Coman ..nu stati in fata unui calculator si faceti presupuneri ! Salarii considerabile ? Sa va fie rusine ! Dupa 25 de ani in slujba DUMNEAVOASTRA am o solda de mizerie . Eu si alti colegi am venit la interventia din Mamaia din timpul liber, domnule gazetar ! "Hienele" au simțit mirosul sângelui. Sânge ! Și au început să muște din carne vie. Se-ntâmplă ca până la jugulară să existe carne. Nu contează nimic și nimeni. Scopul scuză mijloacele. Calcă pompierii ca să ajungi la Arafat chiar dacă nici noi și nici el nu avem decât vina de a fi în calea unor interese ticăloase.Nu suntem perfecți, facem și noi greșeli și le facem poate și din cauza faptului că muncim și, în fiecare zi muncim altceva. Dar să ajungi să mă judeci pe mine și pe ai mei pt că muncim când tu seara nu poți închide ochii din cauza minciunilor pe care le spui pentru că ești OBLIGAT să le spui, un pic e prea mult.

  Așa că…n-o să ne cerem scuze pentru că nu-i putem salva pe toți cei care au nevoie de noi. N-o să ne cerem scuze pentru că suntem oameni cu familii acasă și nu SEMIZEIi. N-o să ne cerem scuze pentru că tu ești nevoit să-ți dai pe post si online frustrările pentrt că nu ai reușit mai mult. N-o să ne cerem scuze pentru că mor oameni, cunoștințe, colegi, prieteni, părinți. Nu trebuie să ne cerem scuze. Pentru toate astea și pentru tot ceea ce avem de dus în continuare, iertare ne cerem noi, nouă. Și ne purtăm regretele în suflete și-n minți. Nu-ți doresc să fii în locul nostru și asta pentru că nu îți dorim răul.''

 2. Ziaristi neinformati care cauta numai stiri SOCANTE, cu martori de doi lei care vad patru persoane la luciul apei dar ulterior doua au fost gasite pe fundul apei prinse in centuri, cu martori care au zis ca au venit pompierii in 40 de minute cu o barca dezumflata dar ulterior o camera banala de supraveghere ne arata ca acestia au ajuns in 15 min cu o barca umflata. Are dreptate Bogdan, veniti intai prin unitati, mergeti cu noi la incendii si alte interventii si apoi comentati ca s-au pompat bani in tehnica noastra. Debitati numai aberatii pentru un popor care de 25 de ani nu se mai satura sa fie prostit de mass-media si de ''pomeni'' din 4 in 4 ani…Vai de mama voastra. Cand macar o data veti iesi cu o butelie arzand dintr-o casa a unor amarati, abia atunci o sa aveti dreptul sa ''dati'' in noi. Apropo, unde erat domnule asa zis reporter cand eu faceam acest ''sacrificiu'' si salvam viata si bunurile a doua suflete amarate?!?! Va zic eu, dormeati acasa linistit ca ati mai inventat doua reportaje SOCANTE si SENZATIONALE cu o zi in urma. Vai de meseria voastra. Noi macar suntem mandri de ceea ce facem in munca de zi cu zi, chiar daca nu intotdeauna iese asa cum am dori.

 3. Citind acest articol ma gandesc la faptul ca in afara de a avea acelasi nume si prenume, suntem total diferiti. Este usor sa arunci cuvinte grele atunci cand ai ocazia, sperand ca cineva sa te remarce, dar este dificil sa vezi ce inseamna realitatea. Daca puterea sta in a scrie numai ceea ce convine altora sa vada, realitatea este insa cu totul alta. Nu esti singura persoana care pierde nopti si zile, gandeste-te ca numeroase cadre din MAI au stat sa salveze oameni, bunuri si animale si nimeni nu s-a plans indiferent ca era zapada, inundatii sau seceta. Dar asa-i faptele bune se uita repede, dar pe cele rele le amplificam. Intradevar muncesc pe banii statului pentru ca este normal ca aceasta treaba sa o faca cineva, dar persoana ta este platita pe ceea ce editezi, ce materiale scoti de sub tipar,pe care culmea le numesti "ancheta jurnalistica" trebuie sa merite sa fie publicat articolul indiferent de modul de abordare al temei ca sa poti fii platit. Este normal ca orice cetatean sa ai cunostinta cum sunt cheltuite fondurile publice cat si cele care au finantare internationala, dar inainte de a scrie un articol este necesar realizarea unei documentari pe teren, abordarea subiectului din punct de vedere neutre, asa cum ar proceda un adevarat ziarist, ceea nu este valabil si in cazul tau.

  Nu cred ca acest comentariu va fi postat…dar totusi daca cineva il va accepta, inseamna ca exista intradevar "cineva" care doreste sa se afle adevarul

 4. Sa lamurim cateva aspecte.

  PENTRU ADRIAN 1. Nu sunt gazetar de investigatii, n-am fost niciodata. Nu stiu unde ati gasit asumarea asta. 2. Conform actelor oficiale, aveti un program lejer si vi se asigura toate cele necesare desfasurarii activitatii. Daca nu e asa, va astept oricand cu o declaratie asumata si o voi publica fara ezitare. Daca pretindeti onorabilitate, uitati-va in oglinda inainte. 3. Pe mine nu ma obliga nimeni si nici nu a cutezat vreodata cineva sa ma oblige sa scriu ceva impotriva vointei mele 4. Fiecare isi face treaba acolo unde este. Domnia voastra la ISU, eu la mine. Prin urmare, nu merg eu la incendii, mergeti domnia voastra, dar aveti grija sa nu mergeti ca la restaurantul Beirut. 5.Privitor la txe si impozite, le platiti din banii publici pe care ii platiti, adunati de la privati ca mine, obligati sa plateasca birul indiferent daca au bani sau nu sa-si plateasca propriul salariu. Sigur, asta nu e treaba domniei voastre, dar asa sta situatia.

  PENTRU VALENTIN 1. Daca prin a informa opinia publica despre defectele interne ale ISU (personal, finantari, etc), riscandu-ti slujba, intelegi ca te plangi, gresesti. Cetatenii platesc, vad doar comunicarile oficiale, ar trebui sa stie adevarul. Cum se cheama faptul ca domnia ta il ascunzi prin tacere? 2. Eu, daca public afirmatii continand acuzatii directe, fara a avea declaratii sau documente, ma expun unor procese unde nu ma apara nimeni. Probabil nici domnia voastra, din moment ce nu va asumati o declaratie in acest sens care sa poata folosi oricarui ziarist din aceasta tara.

  PENTRU TOTI CEI CARE AU COMENTAT Am solicitat expres aprobarea de catre administratorul gazetei a tuturor comentariilor care nu contin injurii explicite. In masura in care timpul imi permite, voi incerca sa va raspund tuturor. Dupa cum bine vedeti, eu mi-am asumat aceasta opinie, care este subiectiva, care bineinteles nu detine adevarul absolut. Daca, insa, nu veti oferi o declaratie scrisa sau inregistrata despre hibele institutiei in care lucrati – eu imi apar sursele si le protejez identitatea, am facut-o intotdeauna – lucrurile vor ramane la fel sau se vor inrautati.

  Imi permit sa va intreb un singur lucru: Cati colegi sunteti dispusi sa mai vedeti murind in timpul serviciului ca sa declarati ceva unei "hiene" ca mine?

  PS Ma numar printre cei care l-au aparat vehement pe Raed Arafat in 2012 si il voi apara in continuare, fiindca am convingerea ca a fost avansat ca sa fie decapitat. Iar dupa acest accident tragic i s-a mai pasat o responsabilitate pentru a-l infunda definitiv.

  Sa aveti Sarbatori Fericite, domnilor!

 5. Sursele pe care le oferiti in articol nu sunt din surse protejate,sunt comunicate de minister si de purtatorii de cuvant. Si luate ca atare ai scris o bomba de articol. (Eu nu credeam ca jurnalistii sunt asa de incuiati pana nu am patit personal sa stau blocat 12 ore intr-un tren pe valea prahovei ,iarna. Aveam internet si ma uitam la toate televiziunile online si scria. Nu exista trenuri blocate,se circula foarte bine in toata tara, am dat mesaje,telefoane etc si dupa aprox 5-6 ore au schimbat si jurnalistii mesajul de pe ecran. ) Comunicatele sunt mai credibile decat ce spune un amarat de militar,care nu are dreptul sa iasa in public si sa dea declaratii. Mai bine renuntati la meseria dumneavoastra decat sa publicati asemenea articole. Vorbiti de tehnica nou,de salarii mari,de program lejer. Vorbiti despre ce nu stiti si nici nu vreti sa stiti. Astia dau comunicate si legi care nu se aplica si voi le cititi si gata,ala e adevarul suprem. Jalnic. Mai ai de invatat mult ca sa ajungi jurnalist. Tu vrei totul pe tava si gata articolul. Sti cate masin din MAI au asigurare casco? ,au asigurat un service? Etc.. Sa tastezi e usor, mai ales cand ai surse "protejate".

 6. Domnule Gazetar, eu nu stiu ce zic actele oficiale…, stiu doar ce mi se asigura:

  Mi se asigura echipament de cea mai proasta calitate "made in china" si aici ma refer la casti, braie, prezante.. care si-au pierdut de mult calitatile ignifuge..

  Mi se asigura tinuta de instructie si bocanci(ai draq de caldurosi) la preturi umflate.. si tot asa. Din toate astea cineva trebuie sa faca bani. Atata timp cat cineva face bani, altu pierde, si aici pierde statul, in primul rand, si noi pompierii in al doilea rand pt ca trebuie sa salvam vieti folosind echipamente si utilaje de mult depasite, sau de cea mai proasta calitate.

  Cat despre programul lejer.. calculati orele, nu turele. Si mai calculati ca, in timp ce dumneavoastra serveati masa de revelion, sau de paste, eu serveam patria.

  Va aduceti aminte cum era pe vremea lui nea Nicu , cand venea comisia in vre-o comuna erau in stare sa vopseasca si frunzele pomilor cu verde, asa este si cu ISU , conceptia este din pacate, inca , comunista.

 7. mda,cum ziceti dumneavoastra,DOMNULE…..,,ZIARIST''avem un program lejer,timp liber berechet,bani…o gramada,nici nu mai stiu cat iau pe luna,echipament de protectie de care si americanii ne-ar invidia,baze de antrenament ca si ale celor de la SEAL,n-avem de ce sa ne plangem, cred ca ne invidiezi pentru toate acestea….

  Dar am o intrebare foarte simpla la care vreau un raspuns sincer:de ce nu te-ai facut pompier domnule si ai ales aceasta meserie jalnica de ziarist(apropos,eu sunt din Gorj, dar sa mor daca am auzit de dumneata,marele ziarist celebru,in viata mea,probabil cu…articolul asta marunt despre POMPIERI mai afla si altii de dumneata).

  Auzi,am o idee, de ce nu iti iei o saptamana liber de la solicitantul dumneatale seviciu sa vii sa stai alaturi de noi 24/24 sa gusti din bunatatile vietii:incendii la 3 noaptea,cate 3/4 ore,inundatii-sa stai in namoale pana la gat in echipamentele alea grozave la care faceai vorbire mai devreme,sa dam jos din copaci niste spanzurati de vreo saptamana cu viermi in pantalani de atata timp,sa salvam niste amarati peste care s-au prabusit niste maluri de pamant chiar daca unii din noi mor ei insisi la aceste salvari(dar cui dracu ii pasa de un pompier in minus),sau sa caram impreuna niste amarati de vreo 100 kg pt. ca nu mai au rude sa-i duca la spital,sau mi-am adus aminte acum,sa mergi cu noi sa donam sange,sa mergem la casele de copii si de batrani sa facem donatii din ,,banii nostrii publici",si multele altele pe care le facem noi nemultumitii astia de pompieri care nu mai putem de bine.Da, le facem foarte des si incercam sa le facem foarte bine, chiar daca uneori nu ne prea iese(dealtfel si dumneata daca erai atat de bun in meserie erai la un ziar mai mare,nu crezi?),dar sti ce?

  Noi chiar suntem mandri de ce facem,mandri pentru ca suntem chiar si in slujba a unor nerecunoscatori ca dumneata….

  Sa-ti fie rusine,nu pentru noi,noi suntem barbati si tinem la jigniri,ci pentru familiile acelora dintre noi care au murit pentru ca sa-ti fie dumneatale bine .

  Inchei repetand intrebarea de mai sus:da ce nu te-ai facut pompier?

 8. imi cer scuze ca revin cu o intrbare:politicieni,fete bisericesti,afaceristi,si multi ,multi altii care fura miliarde din banii dumneatale publici cum iti place sa spui si te iei tocmai de salvatori omule,chiar atat de patetic esti,chiar atat de slab ziarist esti sa nu ai nici o inspiratie sa scrii?

  Eu cred ca ori esti prea slab ziarist ori ti-e teama sa te iei de ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *