vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Social > Crăciunul 2015 – cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii 5 ani

Crăciunul 2015 – cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii 5 ani

În această dimineață la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o evaluare a modului în care s-a asigurat climatul de ordine publică în Ajunul Crăciunului și în prima zi de Crăciun, din punct de vedere al situației operative și al numărului de evenimente înregistrate în întreaga țară.

Principala concluzie este aceea că obiectivul Ministerului Afacerilor Interne de creștere a siguranței cetățeanului a fost atins – Crăciunul 2015 a fost cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii 5 ani, iar acest lucru se datorează inclusiv mobilizării și efortului colegilor noștri polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD.

Astfel faptele de omor au cunoscut un trend descendent (vorbim de o scădere de 8 ori față de anul 2011), tentativele de omor sunt de asemenea sub media ultimilor ani, iar faptele comise cu violență s-au redus considerabil, înregistrând o scădere de 3 ori față de anul 2014.
În ceea ce privește evoluția accidentelor rutiere se constată o scădere a numărului acestora în ultimii 3 ani (cu 15% față de 2013, respectiv cu 7% față de anul trecut).

Și numărul persoanelor rănite grav este în scădere (mai puține cu 33% față de 2013, respectiv cu 28% față de 2014).

Astfel, se constată că măsurile adoptate de Ministerul Afacerilor Interne pentru creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului și-au atins scopul, în ultimele 48 de ore neînregistrându-se evenimente deosebite.
O atenție sporită a fost acordată și comerțului cu articole pirotehnice, fiind confiscate 37,8 tone de astfel de materiale și constatate un număr de 328 de infracțiuni, 331 de persoane fiind cercetate pentru acest tip de fapte.

Este de reținut ca nu s-au înregistrat cazuri de rănire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice și nici distrugeri cauzate de explozia acestora în mod necontrolat.

În ziua de Crăciun au fost la datorie 37.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, în misiuni de prevenire a infracționalității, de menținere și asigurare a ordinii publice și de intervenție la evenimente. Față de o zi normală, când media evenimentelor zilnice este de aproximativ 450, în cursul zilei de ieri au fost înregistrate 322 de evenimente.

Polițiștii și jandarmii au asigurat ordinea publică la ceremoniile religioase care au avut loc în cele peste 16.400 de lăcașuri de cult, nefiind înregistrate situații deosebite.

293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de intervenții medicale de urgență. Cu ajutorul elicopterelor medicale, în zilele de 24 și 25 decembrie, au avut loc 10 intervenții prin punctele aero-medicale din București, Constanța și Iași.

Totodată, în aceste zile, 2 elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor Poliției Rutiere, traficul fiind supravegheat și monitorizat din aer pe principalele artere, pe zona de centură a Municipiului Bucureşti, precum și pe DN1.

Aceste misiuni aeriene vor continua şi mâine când este de aşteptat să se înregistreze valori mari de trafic.

Priorităţile MAI pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi în continuare siguranța cetățeanului, asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave.

De altfel, în ultima săptămână, au avut loc peste 17.200 de intervenții la evenimente, cu peste 2.000 mai multe față de săptămâna trecută.
În zilele premergătoare Crăciunului, polițiștii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au continuat acțiunile de control, fiind aplicate amenzi de aproape 16 milioane de lei. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la 1,2 milioane de lei.

Au fost constatate 3.600 de infracțiuni dintre care 1.953 de natură judiciară, 69 la codul silvic și 980 la regimul circulației rutiere.
În această săptămână, au fost reținute aproape 3.000 de permise de conducere dintre care 595 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice şi 540 pentru depășirea limitelor de viteză.

Numai într-o singură zi, la nivelul întregii ţări, au fost depistați și sancționați peste 3.700 de conducători auto care au încălcat regimul legal de viteză.

În ultimele șapte zile, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 11.500 de intervenții dintre care 6.320 ale SMURD și 440 pentru stingerea incendiilor. În zilele de 24 și 25 decembrie au fost înregistrate cu 25 la sută mai puține incendii față de anul trecut.

De asemenea, pompierii au continuat acțiunile de control pe linia prevenirii incendiilor, aplicând peste 1.700 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, pentru 5 fiind luată decizia suspendării funcționării.

În această săptămână, echipajele Jandarmeriei Române au menținut ordinea publică la peste 870 de manifestări publice din întreaga ţară și au executat misiuni de pază și protecție la aproximativ 9.500 de obiective.
Având în vedere că săptămâna viitoare este Revelionul, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la cele aproximativ 150 de evenimente publice confirmate până în prezent, ce urmează să fie organizate în întreaga țară – concerte, spectacole și alte manifestări de acest gen, pentru ca fiecare dintre participanți să se bucure în siguranță de acest sfârșit de an.

Sursa: ziuaconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *