Acasă > Social > Criză de sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța face apel la donatori

Criză de sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța face apel la donatori

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța roagă locuitorii județului Constanța să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină.
Reprezentanții Centrului spun că solicitarile de componente sanguine au crescut în această perioadă pe fondul menținerii unui număr scăzut de donatori, în ciuda mesajelor transmise și a acțiunilor întreprinse.
In ultimele trei săptămâni s-au prezentat doar 50% din numărul necesar de donatori, care ar fi de cel puțin 60-70, zilnic.
Pentru a putea asigura pacienților tratamentul transfuzional, este nevoie de un număr mai mare de donatori de sânge, de aceea persoanele care au mai donat sunt rugate să revină, iar cei care nu au mai donat sunt rugați să devina donatori de sânge cât mai curând.

Pot dona sânge persoanele cu vârstă cuprinsă între 18-65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită,TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă și neurologice.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:
-7 tichete de masă pentru produse alimentare;
-o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;
-decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
-reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din orașul Constanța pentru o perioadă de o lună.

Donatorii sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri de la 7:30-13:30, la sediul din str. Nicolae Iorga nr 85.

Centrul va fi deschis însă și în zilele de sâmbătă, 21 si 30 aprilie, pentru cei care nu pot dona in zilele lucrătoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.