Acasă > Stiri importante > Cu scăunelul în Parlament

Cu scăunelul în Parlament

Încă dinaintea scrutinului electoral desfăşurat pe 9 decembrie, lideri politici judeţeni anticipau faptul că judeţul Constanţa se va număra printre acelea unde, în urma redistribuirii mandatelor, vor apărea parlamentari în plus în colegiile mai mari.

Ceea ce se anticipa s-a întâmplat. Celor 14 parlamentari USL aleşi din prima li se vor alătura, după toate probabilităţile şi calculele electorale, Christian Gigi Chiru (ARD) care ar urma să ia un mandat de senator n colegiul 4, Florin Gheorghe (ARD), viitor deputat în colegiul 10 şi Andrei Răzvan Condurăţeanu (PP-DD) deputat în colegiul 3 al cărui tată, ziaristul Florin Condurăţeanu (membru PP-DD) a ratat şansa de a-l însoţi în Parlament. Aşadar, electoratul de la malul mării va fi reprezentat de 17 parlamentari, membri de partid, plus alţi doi deputaţi ai minorităţilor – din partea UDTTMR şi UDTR. Asta dacă nu se confirmă şi previziunile unor lideri USL Constanţa potrivit cărora şanse de a intra în Parlament, prin redistribire, au şi următorii: Mihai Tararache (PP-DD) ca reprezentant al colegiului 1 pentru Camera Deputaţilor, Marian Vasiliev (PP-DD) ca senator pe colegiul 2 şi, Dănuţ Culeţu (ARD), deputat în colegiul 9.

Un Parlament mamut

Cum situaţia privind majorarea numărului de parlamentari s-a repetat şi-n alte judeţe, iată că Parlamentul României va ajunge de la 300 de parlamentari, cum doreau românii potrivit rezultatului referendumului desfăşurat în anul 2009, la 550 sau 588 de parlamentari.
,,Am rămas cu actuala lege electorală, care este o eroare de la un capăt la celălalt şi vom avea un nmăr mai mare de parlamentari. Situaţia ar putea fi chiar comică deoarece, în Senat, nu vor fi locuri suficiente pentru toţi senatorii aleşi”, declara, nu cu mult timp în urmă, senatorul PNL Puiu Haşotti. Problema ,,băncuţelor” apare şi-n Camera Deputaţilor însă deptatul liberal Gheorghe Dragomir a găsit soluţia salvatoare. ,, Poate că, cei mai nou veniţi vor sta în picioare. Să prindă un mandat- două şi apoi se găsesc şi scaune”, a glumit liderul PNL Constanţa.

Cheltuieli neprevăzute

Un subiect pe marginea căruia se făceau fel de fel de glume a ajuns acum să genereze probleme conducerii administrative a Parlamentului care caută variante pentru a suplimenta numărul scaunelor din sala de plen şi nu numai. Din calculelel făcute a reieşit că la Senat ar mai fi nevoie de 30 de fotolii, acum existând doar 142, iar în Camera Deputaţilor – unde au loc şi şedinţele plenului reunit se impune montarea altor 80 de scaune.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se pare că se va opta pentru un model modular, ce poate fi montat şi demontat, şi pentru care se vor aloca ,,câteva zeci de mi de euro”, după cum a declarat acesta unui post de televiziune naţional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *