miercuri, septembrie 18, 2019
Acasă > Economie > Cum ajung alimentele din magazine mult mai scumpe decât la cele de la poarta fabricii

Cum ajung alimentele din magazine mult mai scumpe decât la cele de la poarta fabricii

Numeroasele taxe suportate de producătorii români reprezintă motivul pentru care produsele autohtone sunt mult mai scumpe decât cele din importuri, sunt de părere specialiștii din industria alimentară.

“Nu este normal ca un pachet de biscuiți să plece de la producător cu prețul de 3,25 de lei și să ajungă la raft la un preț de 9 lei”, a spus Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură. El chiar a dat un exemplu prin care arată că producătorii ies în pierdere. “Spre exemplu o fabrică de lapte face un produs cu un cost de 8 lei, dar la raft ajunge la 10 lei și producătorul primește 7 lei înapoi ”, a explicat Săpunaru.

Sorin Minea, președintele Romalimenta a spus ca s-a ajuns la astfel de prețuri astronomice din cauza numeroaselor taxe de la raft.

“Prin zeci de taxe nu fac altceva decât să amețească producătorul”, a spus Minea.

Acesta chiar a dat un exemplu cum a fost dat el afară dintr-un lanț de hipermarket-uri.

“În urmă cu 10 ani eram la Ministerul Agriculturii pentru niște discuții, iar reprezentan al unui retailer a spus în limba franceză că România ar trebui să fie mulțumită pentru că produsele ei sunt primite in hipemarket-uri, deoarece produsele românești sunt proaste și nespălate. Iar eu i-am răspuns în românește ca mi se pare obraznic că mă jignește în țara mea. De atunci am fost dat afară din toate hipermarket-urile retailer-ului respectiv și de 10 ani produsele mele nu se mai găsesc în aceste magazine”, a povestit Minea.

Sursa: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *