Cum funcţionează noul sistem de monitorizare din Centrul de Dializă

  •  
  •  
  •  
  •  

Constănţenii care au probleme cu rinichii şi depind de aparatele de dializă pentru a supravieţui sunt monitorizaţi online prin intermediul unui sistem electronic performant, instalat de curând în Centrul de Hemodializă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Cu ajutorul noii aparaturi, cei 48 de pacienţi înscrişi în evidenţa centrului de dializă sunt urmăriţi cu o mai mare uşurinţă de către medici. Dr. Bogdan Câmpineanu, medicul coordonator al centrului, a declarat, ieri, că sistemul este al doilea de acest tip din toată ţara şi cu ajutorul lui, evoluţia pacientului va putea fi înregistrată electronic şi monitorizată online de medicii avizaţi.
Investiţia depăşeşte 40.000 de euro
Softul de monitorizare al pacienţilor cu dializă a fost achiziţionat de curând de Spitalul Judeţean în urma unui parteneriat public-privat. Investiţia a fost posibilă cu ajutorul companiei Fresenius Medical Care, furnizor de produse de dializă, care a cumpărat softul. În schimb, unitatea sanitară a acoperit costurile pentru calculatoare, cabluri, legături şi tot ce mai era nevoie pentru a completa sistemul.
„Este un parteneriat public privat pentru că partea de soft, costul cel mai ridicat al acestui sistem, a fost pusă la dispoziţie de firma Fresenius, cea cu care colaborăm pentru departamentul de dializă, iar partea de hardware a pus-o la dispoziţie spitalul”, a declarat dr. Dan Căpăţână, managerul SCJU Constanţa.
Potrivit medicului, preţul softului ar ajunge la 25 de mii de euro, iar Spitalul Judeţean a investit în jur de 15 mii de euro.
Bază de date electronică pentru pacienţii care fac dializă
Potrivit dr. Bogdan Câmpineanu, dializa este un tratament care are o prescripţie şi se derulează după anumiţi parametri.
„Este ceea ce se întâmplă când rinichiul pacientului nu mai funcţionează şi atunci folosim o metodă artificială de a-l suplini. În general, în prescripţia de dializă, pacientul are o evoluţie constantă. Cu toate acestea, orice modificare trebuie semnalată, iar medicii sunt nevoiţi să intervină şi să adapteze tratamentul la starea clinică a pacientului”, ne-a explicat medicul.
Şeful Centrului de Dializă a mai spus că se urmăreşte realizarea unei baze de date a pacienţilor pentru a putea monitoriza în timp eficienţa tratamentului acordat.
„Noul sistem îşi propune, în principal, să colecteze informaţii despre pacient, să facă o bază de date, să urmărească prescripţia de dializă, parametrii, eficienţă, materiale, comentarii şi totul se poate face în monitorizare online”, a precizat dr. Câmpineanu.
Bolnavii pot fi urmăriţi online în timpul dializei
Pacientul este conectat la aparatura de dializă, iar prin această tehnologie şi suportul IT, medicii pot urmări de oriunde ce se întâmplă în secţia de dializă. Coordonatorul activităţii are, astfel, o imagine în timp real cu starea pacienţilor şi poate lua legătura, în acelaşi timp, cu echipa care lucrează în sala de dializă. Mai mult, dr. Bogdan Câmpineanu a menţionat că baza de date a sistemului poate fi accesată de către toate unităţile sanitare care deţin softul respectiv.
„În timp, va fi o bază de date comună, după ce sistemul va fi disponibil şi în alte spitale. Astfel, dacă un pacient se transferă la alt centru, medicii de acolo îi pot accesa imediat istoricul medical şi evoluţia tratamentului. În funcţie de acest lucru se va vedea şi eficienţa tratamentului nostru şi vom avea posibilitatea de a-l optimiza”, a adăugat medicul.
Dr. Câmpineanu a ţinut să precizeze că această investiţie este una de viitor.
„Foarte probabil, în câţiva ani, majoritatea centrelor de dializă vor avea asemenea sisteme. În acest timp, ne vom acomoda cu sistemul, îl vom înţelege mai bine şi vom încerca să îl exploatăm la maximum. Pentru pacienţi, beneficiile se vor vedea în timp, atunci când vom putea adapta tratamentul de dializă pentru fiecare pacient în parte”, a afirmat şeful Centrului de Dializă din Constanţa.
La rândul lui, dr. Dan Căpăţână a menţionat că toate eforturile de îmbunătăţire a serviciilor medicale din spital sunt realizate pentru a trata pacientul la parametri cât mai buni. Managerul a amintit că, în curând, va fi disponibil şi cardul individual de sănătate, pe care vor putea fi transferate şi informaţiile despre pacienţii care fac dializă. În acest fel, bolnavii s-ar putea prezenta la orice spital din străinătate pentru a urma tratamentul.

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *