Tuesday, 25 September 2018
Acasă > Editorial > Cum își bate joc statul de banii și nervii micilor comercianți

Cum își bate joc statul de banii și nervii micilor comercianți

Intru într-un centru de copiere, din categoria celor care vând și ștampile, diverse acte și registre cu caracter fiscal, facturiere, chitanțiere și alte hârțoage specifice. În timp ce mă sprijineam alene de tejghea, am prins o parte din conversația oarecum aprinsă dintre o clientă și vânzătoarea de la locul faptei (altminteri și patroană – o cunosc de ceva vreme). Clienta părea că cere insistent ceva anume, cu banii în mâna, iar cealaltă femeie gesticula și refuza categoric. Nu m-am băgat în seamă, am tăcut chitic și-am așteptat să se termine mica încleștare și să-mi tipăresc și eu cele 3 hârtioare.

„Ați văzut?” s-a întors energic și căutând aprobare doamna patroneasă. „Ce să văd?” m-am minunat eu șăgalnic, trăgând subtil pe doamana de limbă. „Cum, ce?! Ce voia doamna! Că voia un registru din ăsta pentru angajați, unde să-și treacă ăia banii când vin la serviciu…” șuieră tot și rapid femeia. „Bine, s-au tâmpit ăștia cu bacșișul lor. Dar, ce-i rău că cerea registrul din ăla? De ce nu i-ați dat?” „Pentru că nu e bun. E tipul vechi. Și nu mai e bun. Dar, știți de ce? Fiindcă ăsta nou are o rubrică în plus: funcția! Atât, funcția” răbufnește patroneasa mea. „Ăștia își bat joc de noi. Au băgat o rubrică în plus și au înnebunit pe toată lumea! Că, dacă nu-l ai pe ăsta nou îți iei amendă! Auzi, funcția!…”

Îmi venea să râd ca boul, dar m-am reținut. Femeia era pur și simplu furioasă. Așa că am zis exact ce mi-a trecut prin cap atunci: Ce vreți, doamnă, niște imbecili…

VALENTIN COMAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.