marți, februarie 18, 2020
Acasă > Diverse > Curiosity: Slabe șanse de viață pe Marte

Curiosity: Slabe șanse de viață pe Marte

Sonda americană Curiosity a negat probabilitatea vieții pe Marte, nedetectând metan – gaz care semnalează adesea activități biologice – în atmosfera Planetei Roșii, relatează AFP.

Potrivit măsurătorilor efectuate de robot, acest gaz, produs în proporție de 95% de microbi pe Pământ, dacă există în mediul de pe Marte, nu poate reprezenta mai mult de 1,3 părți la miliard ca volum, adică a șasea parte din nivelul estimat anterior, a precizat o echipă de cercetători într-un studiu apărut joi în revista americană Science.

De zece ani, oameni de știință au analizat tranșe de metan din atmosfera marțiană. În martie 2003 s-a măsurat un nor de metan de 19.000 t din apropierea ecuatorului planetei, însă observațiile au fost făcute de pe Terra sau de pe aparatele de pe orbita lui Marte.

În măsura în care metanul, cea mai abundentă hidrocarbură din sistemul solar, poate fi semnul activităților biologice, anunțul a declanșat controverse asupra originii acestui gaz și a trezit speranțe în privința vieții pe Marte. Însă măsurătorile atmosferei efectuate de un spectrometru cu laser, foarte sensibil, de la bordul lui Curiosity (care s-a așezat pe Marte în august 2012) nu au pus în evidență urme de metan, spre marea surprindere a oamenilor de știință.

“Rezultatul, foarte important, ne ajută să ne reorientăm eforturile în privința posibilității existenței în prezent a vieții pe Marte”, a spus Michael Meyer, coordonator științific al explorării planetei Marte la NASA.

“Acest lucru reduce posibilitatea existenței actuale a unor microbi pe Marte care să producă metan, însă este vorba doar despre un singur tip de metabolism bacterian fiindcă știm că pe Pământ există multe micro-organisme care nu produc metan”, a adăugat el. “Ar fi fost formidabil să găsim metan, dar suntem foarte încrezători în exactitatea măsurătorilor noastre”, a arătat și Chris Webster de la Jet Propulsion Laboratory (NASA): “Am făcut numeroase prelevări, dar nu există urme de metan.”

Echipa care coordonează Curiosity va folosi o metodă de detectare a metanului chiar și la nivelul de o parte la un miliard, în timp ce precedentele analize ale norilor de metan de pe Marte dădeau concentrații de până la 45 de părți la miliard. Chiar dacă metanul s-ar fi împrăștiat, ar exista urme depistabile, arată oamenii de știință. “Nu se cunoaște niciun proces natural prin care metanul să poată dispărea rapid din atmosferă”, adaugă Sushil Atreya de la Universitatea din Michigan, coautor al lucrărilor. “Metanul persistă și ar rămâne în atmosfera marțiană sute de ani”, spune el, precizând că acest gaz poate să aibă și origine geologică sau să fie produs de degradarea materiilor organice transportate de meteoriți.

Ajuns la ecuatorul marțian pe 6 august 2012, Curiosity, cel mai sofisticat robot de explorare cu șase roți trimis vreodată pe altă planetă, a stabilit deja că Planeta Roșie a fost propice vieții microbiene în trecutul ei îndepărtat. De mare interes sunt poalele muntelui Sharp datorită diferitelor straturi de sedimentare, ce ar putea permite datarea perioadelor când Marte a fost propice vieții, arată NASA, citată de AFP.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *