vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Administratie > Dan Șova: Portul poate fi dat gratuit Primăriei

Dan Șova: Portul poate fi dat gratuit Primăriei

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat joi seară la un post de televiziune că Portul Constanța poate fi dat gratuit administrației Mazăre.

„Așteptăm un aviz de la Ministerul de Finanțe”, a menționat Șova.

Cât privește cele trei note emise de directorii din Ministerul Transporturilor care nu agreează trecerea Portului Constanța în administrația Mazăre, Șova susține că „subalternii mei au greșit foarte grav!”.

Cele trei note aparținând direcţiilor din subordinea Ministerul Transporturilor demonstrează că decizia de a acorda gratuit Consiliului Local Constanța acțiuni la Portul de la Marea Neagră este ilegală. Potrivit celor trei note de fundamentare de la Direcția Generală Strategie Management, Direcția Generală Juridică și Direcția Navală, acțiunile Portului nu pot fi date gratuit pentru că nu prevede legea privatizării din România acest lucru.

Cu referire la notele de fundamentare, Șova a spus la postul tv: „Cred că aveți o formă intermediară, pentru că după ce au stat de vorbă și s-au lămurit cu Direcția Juridică, au observat și dânșii că prin legea din 2008, prin care s-au transferat 20% de la Ministerul Transporturilor către Portul Constanța, transferul a fost tot gratuit”.

Cât privește Portul Constanța, „dacă transferul va fi gratuit sau nu este un lucru pe care îl va stabili Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție pe circuitul de avizare”, a mai spus Șova.

Șova a confirmat la B1 TV că atât el, cât și premierul Victor Ponta sunt de părere că transferul acțiunilor trebuie să se facă gratuit, după modelul anterior menționat, din anul 2008.

„Observațiile dânșilor (n.r. ale directorilor din Ministerul Transporturilor) cu care am fost și eu de acord, și sunt absolut corecte, se refereau la faptul că pentru a le transfera (n.r. acțiunile Portului la administrația Mazăre) trebuie să existe și o hotărâre din partea Consiliului Local Constanța, chestiune care a fost realizată între timp. Și a doua chestiune, trebuie informată Comisia Europeană, ca procedură, conform articolului 57 din Regulamentul 1.083, lucru care de asemenea s-a făcut. A fost sesizată Comisia Europeană pe data de 5 mai”, a mai declarat Șova.

De ce lipsește avizul Ministerului Justiției?! 

Ministrul Șova a redactat proiectul de hotărâre prin care cedează 13% din acțiunile Portului Constanța administrației Mazăre. Proiectul deține avizul favorabil al ministrului Finațelor Publice, al ministrului delegat pentru Buget, al Ministrului Afacerilor Interne, lipsește, însă, cel al ministrului Justiției. Cum justifică Șova acest lucru? „Aceasta este forma pe care (n.r. proiectul de hotărâre) o va îmbrăca pe circuitul de avizare”. „Ca să cerem avizul de la Justiție trebuie să plece întâi pe circuitul de avizare ministerial. Pentru a pleca pe circuitul de avizare ministerial, nu poate pleca decât după ce va exista acceptul scris al Comisiei Europene în legătură cu această operațiune”, a adăugat demnitarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *