Acasă > Diverse > De ce muzica lui Wagner poate provoaca dureri de cap

De ce muzica lui Wagner poate provoaca dureri de cap

Compozitorul german Richard Wilhelm Wagner suferea de dureri de cap recurente, iar durerea sa s-a transformat în muzică, notează, luni, cotidianul francez Le Figaro.

Ascultați Wagner și brusc vă cuprinde o puternică durere de cap? Normal, compozitorul a făcut-o special… Aceasta este concluzia unui articol publicat de British Medical Journal, care la apropierea sărbătorilor oferă, conform tradițiilor, câteva subiecte ‘științifice-amuzante’ cititorilor săi. În articolul de față, cercetătorii germani Karl, Anna și Hartmut Gobel analizează ‘Siegfried’, opera pe care compatriotul lor a compus-o fiind stăpânit de migrene violente.

Richard Wagner a suferit de numeroase dureri, însă ‘cel mai mare blestem’ al existenței sale l-au constituit durerile de cap recurente. Compozitorul a început să lucreze la ‘Siegfried’ în septembrie 1856. ‘Una dintre cele mai rele suferințe ale vieții mele s-a instalat’, a scris Wagner în Memoriile sale, povestind despre zgomotele asurzitoare ce veneau de la un vecin care se ocupa de cositorit. Se pare că durerea sa s-a transferat muzicii pe care o compunea.

Cercetătorii germani s-au aplecat asupra a două scene din actul I. Prima oglindește ‘un episod de durere de cap extraordinar de concentrată și de pătrunzătoare’. Mime, piticul fierar, își mânuiește arma în ritmul unor pulsații muzicale din ce în ce mai intense, devenind chiar dureroase. La apogeu, Mime, care nu reușește să făurească o sabie destul de solidă, își exprimă disperarea în legătură cu această ‘durere fără de sfârșit’.

În ceea ce privește scena 3, aceasta evocă ‘aura’ resimțită de numeroase persoane migrenoase. O linie melodică pulsatilă, potrivit cercetătorilor germani, susținută de ‘un motiv subdiacent în zig-zag’ îl acompaniază pe Mime care-și cântă detestarea față de ‘lumina respingătoare’. Potrivit autorilor studiului, ‘textul exprimă perturbările vizuale tipice în timpul aurelor migrenoase’. ‘Muzica ilustrează acest lucru’, imitând pulsațiile caracteristice migrenelor, conchid oamenii de știință.

Pulsațiile percepute în timpul aurelor migrenoase au o frecvență medie de 17,8 herzi, potrivit cercetătorilor. Or, datorită măsurilor în trei timpi, instrumentele responsabile pentru ‘pulsațiile muzicale’ din scena 3 ajung la rândul lor la o frecvență de 16 hertzi, pentru ca tempo-ul să fie la fel de rapid ca cel cerut de Wagner, conchid oamenii germani de știință.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *