De ce?

  • 8
  •  
  •  
  •  
Romanii vor sa stie de ce. Ei au o singura intrebare pentru fiecare dintre declaratiile oficiale ale uneia dintre cele mai importante  personalitati  din Uniunea Europeana, fata de care, ce-i drept cu totii nutrim un real respect si o inalta consideratie, si anume, Excelenta Sa – Domnul Herman van Rompuy, Presedintele Consiliului European.
Acesti romani doresc explicatii. Numai ca nu este nimeni dispus sa le dea, iar celor mai multi le este frica sa le ceara oficial. De ce le este frica? Ei spun  :,,Pur si simplu ne este frica sa intrebam. Vrem doar sa stim, de ce.”
Nu i-am mai intrebat ,,de ce” si nici ,,de cine anume” le este frica, cu atat mai mult cu cat discutiile le-am purtat out of the record.  Uneori, este suficient sa privesti la chipurile oamenilor si iti dai seama ca nu mai este loc de cuvinte.
Iata declaraţiile Domniei Sale:

«Toţi liderii europeni au subliniat că toate condiţiile legale de aderare a României la Schengen au fost îndeplinite. Salut faptul că ţara ia iniţiative pentru creşterea încrederii.»
Dar cine poate face declaratii oficiale despre gradul de incredere a poporului roman in avantajele intrarii tarii lor in spatiul Schengen. Au fost intrebati? Pasa cuiva de parerea lor? Tara asta apartine pana la urma poporului. I-a intrebat cineva daca vor sa intre in Schengen?

Inainte de toate, stie cineva daca romanii au habar riscurile la care se supun odata cu mutarea granitei Schengen la granita de Este  Romaniei, ce se va intampla cu securitatea lor societala si chiar personala, pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza?
Si dupa ce vor intelege consecintele despre care nu vorbeste nimeni – ca si cum nu ar exista –  vor mai dori romanii sa intre in spatiul Schengen, satui de atata suferinta?  Romanii nu stiu cu certitudine nici ce avantaje au si cu ce pret le vor obtine, nici ce pericole si ce consecinte vor suporta odata cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen avand in vedere riscurile, vulnerabilitatile si amenintarile din exterior, cu atat mai putin de ce este atat de favorabila pentru UE aceasta aderare.

«Nu trebuie să uităm că unele părţi ale Uniunii merg destul de bine, chiar dacă trecem printr-o uşoară recesiune. Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate.»
Romanii vor sa stie: mai exact la cine s-a facut referire? Tinerii nostrii mor de foame, stau pe banii parintilor si daca nu s-au evidentiat cumva  in vreun partid important, nu au nici cea mai mica sansa sa se angajeze in domeniile in care ar fi foarte buni sau le-ar placea sa lucreze. Multi au ajuns sa se intrebe de ce s-a desfiintat comunismul in tara lor. Macar atunci aveau un loc de munca obligatoriu, o locuinta asigurata si gratuitate la spital.  Nu mai zic de restul avantajelor. Multi vor sa stie de ce atunci se putea, iar astazi intr-o Europa unita, majoritatea nu are nici o sansa, desi votul lor conteaza enorm!?

«Vreau să încurajez noul Guvern şi premierul în continuarea efortului său. Valorificarea fondurilor UE este de o importanţă crucială. Banca Europeană de Investiţii se va implica în ajutorarea României.»

Toata tara multumeste sincer incurajarile transmise noului  guvern si premierul sau. Dar, se intreaba simplu, asa cum stiu romanii sa fie intelepti si tacuti de peste doua mii de ani: cine va mai rambursa si cine va mai plati dobanzile  catre BEI,  FMI si Banca Mondiala, avand in vedere ca forta de munca activa lucreaza acum in Occident pe salarii meschine, mult mai mici decat cele ale autohtonilor, iar in Romania au mai ramas preponderent oamenii de cultura, bugetarii, copii si pensionarii ? Ce repercursiuni se vor rasfrange asupra celor ramasi in tara? Vor fi impovarati si mai mult cu taxe, scumpiri?, vor ajunge mai saraci ca inainte? Asta este selectia naturala la care se refera cu atata seninatate globalizarea? Vor sa inteleaga de ce in prima instanta sunt facuti sa creada ca li se ofera un mare avantaj, cand de fapt Europa are nevoie de integrarea Romaniei in structurile ei, asa cum de altfel, Excelenta sa afirma ca nu concepe Uniunea Europeana fara Romania.Ramane intrebarea: ,,De ce?”
Un lucru este cert: inainte de aderarea la UE, orice roman avea o speranta de mai bine. Odata cu aparitia Fondurilor Europene imposibil de accesat datorita politicii de acordare – si, sa stiti, romanii nu sunt prosti!, sunt calzi, primitori, toleranti dar nu prosti!- speranta asta  nu o mai au. Majoritatea au vazut cum se acorda aceste fonduri si s-au convins pe pielea lor ca nu au nici o sansa de a obtine vreodata, unul dintre ele.
«Cu cinci ani în urmă s-a semnat tratatul de aderare la UE, dar nu ne putem imagina Uniunea fără România.»
La toate aceste declaratii, reactia romanilor este una singura, exprimata printr-o intrebare ce le aduce tristetea pe chipuri: DE CE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *