De mâine, certificatele de performanţă energetică a clădirilor devin obligatorii prin Lege

COMUNICAT DE PRESĂ

Începând de mâine, 20 iulie 2013, apartamentele, garsonierele, casele, spaţiile comerciale sau de birouri. nu se vor mai putea vinde sau închiria fără certificarea energetică a acestora.
Obligativitatea certificatului de performanţă energetică a clădirilor este introdusă prin  Legea 159/2013 şi prevede ca “pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.”
La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.
Dacă până acum, certificatul de performanţă energetică trebuia afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului de toate clădirile cu suprafaţa utilă de peste 1.000 m2, aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice, acum devine obligatorie afişarea acestora pe toate clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi.
“Mâine este o zi importantă pentru piaţa imobiliară din România. Oricine va dori să vândă, să inchiriereze o clădire sau să recepţioneze una nouă va trebui mai intâi să contacteze auditorul energetic pentru emiterea certificatului, înainte să perfecteze contractul de vânzare-cumpărare, închiriere la notariat sau recepţia finală de la primărie. Judeţul Constanţa este pregătit din punctul acesta de vedere. Suntem 55 de auditori atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, iar 15 facem parte din filiala Constanţa a Asociaţiei Auditorilor Energetici din România. Potenţialii clienţi ne pot contacta pe Google sau pe website-urile noastre sau pot consulta lista auditorilor energetici de pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Preţurile unui certificat energetic se stabileste in functie de suprafaţa utilă a clădirii. Ministerul Dezvoltării Regionale a recomandat acum câţiva ani nişte tarife orientative, pe care piaţa le consideră cam mari. Piaţa ne-a reglat preţurile şi a trebuit să le scădem destul de mult. Tariful pe care-l percep eu pentru o garsonieră este între 150-250 lei, pentru un apartament de 2-4 camere – 300-400 de lei, pentru o casă sau vilă – 500-700 lei, iar pentru spaţiile comerciale, de birouri, industriale şi depozite, calculul se face în funcţie de suprafaţă şi costă între 0,2 – 0,3 euro/mp. Proprietarul trebuie sa puna la dispozite următoarele acte: cartea tehnică a construcţiei, releveul clădirii. În cazul în care această documentaţie de bază lipseşte, auditorul va executa un releveu al clădirii, în care va evidenţia toate elementele enumerate mai sus. Pentru a putea emite un certificat energetic, auditorul colectează si prelucreaza date şi informaţii, operaţiune ce presupune o vizită la clădirea ce urmează să fie certificată. Inspecţia include un tur al casei/apartamentului (inclusiv pod, subsol, casa scării, balcoane etc.), luarea de notite, studiul documentelor disponibile, evaluarea instalaţiilor clădirii, fotografierea elementelor importante, a eventualelor îmbunătăţiri realizate şi a oricăror detalii esenţiale necesare pentru efectuarea calculelor. Inspecţia durează de la caz la caz între o ora şi câteva ore, în funcţie de complexitatea elementelor inspectate (anvelopa clădirii, pereţi, tavan, planseu peste subsol, instalaţii etc)”, afirmă Ing. Tasenţe Constantin, auditor energetic gradul I pentru construcţii şi instalaţii, acreditat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, directorul general al EVALTAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *