De mâine, creștinii romano-catolic, reformați și luterani intră în Săptămâna Mare

  •  
  •  
  •  
  •  

Credincioşii romano – catolici, reformaţi şi luterani din întrega lume sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Ziua aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi cu ramuri de finic. Sărbătoarea marchează începutul Săptămânii Patimilor și care ne pregătește pentru Sfintele Paști.

La Roma, în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în prezența a mii de pelerini.

Astăzi, la Catedrala Sfântul Anton din Constanța, credincioșii catolici au venit cu ramuri de salcie în mâini și au ascultat Sfânta Liturghie. Crenguțele înmugurite amintesc de momentul în care Fiul Domnului, Isus Hristos, intră în Ierusalim, iar poporul îl întâmpină cu ramuri de măslin și urale.

De Florii, credincioşii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie, măslin şi palmier pe care le pun la geamuri, uşi şi porţi, pentru a fi protejaţi de rele.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Christos.

Obiceiuri de Florii

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei.

Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şipoarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos. În biserică sunt binecuvântate ramurile de palmier sau măslin aduse de credincioşi, după care sunt arse, iar cenuşa este folosită în celebrarea zilei “Miercurea Cenuşii” din anul următor, care marchează începutul Postului Mare.
Credincioşii romano-catolici, preoţii, călugării şi călugăriţele din comunităţile religioase locale vor participa la procesiunea de Florii , în aceeaşi zi fiind celebrată şi Ziua Mondială a Tineretului.

Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă, a precizat sursa citată.

Tot în Duminica Floriilor, în Biserica Catolică se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului, instituită de Papa Ioan Paul al II-lea în 1985 şi ajunsă în acest an la cea de a XXX-a ediţie. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema “Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu”.

Mesajul are scopul de a-i pregăti pe tineri atât pentru celebrarea la nivel naţional a Zilei Mondiale a Tineretului, care în România va avea loc în 22-26 iulie, la Cluj-Napoca, cât şi pentru celebrarea întâlnirii la nivel mondial, care va fi găzduită de Polonia anul viitor.

“Aveţi curajul să fiţi fericiţi!”, îi îndeamnă Papa Francisc pe tineri în mesajul din acest an, amintindu-le că adevărata fericire vine numai dintr-o inimă curată.

“Fiecare dintre noi trebuie să înveţe să discearnă ceea ce poate să-i întineze inima. Dacă e necesar să acordăm o atenţie deosebită ocrotirii creaţiei, purităţii apei, aerului şi hranei, cu atât mai mult trebuie să păstrăm în puritate ceea ce avem mai de preţ: inima şi relaţiile noastre. Această ecologie umană ne ajută să respirăm aerul proaspăt care vine din lucrurile frumoase, din iubirea adevărată, dintr-o viaţă trăită în sfinţenie”, se mai arată în mesajul transmis tinerilor de Papa Francisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *