Debranșări masive la Medgidia

În urmă cu 11 ani, primarul Mircea Pintilie anunța cu surle și trâmbițe demararea unui amplu program de reabilitare și modernizare a centralelor termice din municipiul Medgidia. În anul 2004 el a pierdut alegerile în favoarea reprezentantului PD, Dumitru Moinescu, noul edil implementând un program de realizare a centralelor de cartier…

Iar centralele s-au realizat: 16 la număr, ultimele fiind inaugurate în primul mandat(2008-2012) al primarului liberal Marian Iordache.
Numai că…surpriză! După ce s-au săturat de stat în frig ani de zile sub administrația Pintilie, medgidienii au descoperit dintr-odată că gigacaloria furnizată în sistem centralizat este prea scumpă…Și, în consecință, au decis să se debranșeze de la centralele construite între 2004 și 2009….Construite pe bani mulți, pentru care Municipalitatea a plătit, din impozitele și taxele cetățenilor, dobânzi destul de mari la creditul bancar luat pentru realizarea centralelor termice și a sistemului de cogenerare.

Dar se pare că acest aspect financiar al bugetului public local nu a contat în fața medgidienilor care au ales să nu îi mai usture buzunarul din cauza prețului gigacaloriei și să își monteze centrale termice de apartament, conectate la rețeaua de gaze naturale.

Astfel că, dacă în 2008 Medgidia avea 16 centrale termice, în 2013 ea a rămas cu 13, pentru ca acum, în 2014, să mai rămână doar cu 8!!! Toate în administrarea societății Apollo Ecoterm SRL, firmă care aparține Consiliului Local Municipal Medgidia și al cărei obiect principal de activitate îl constituie tocmai producerea și furnizarea energiei termice în oraș.

La cele opt centrale, mai sunt arondate doar 1390 de familii, iar debitul înregistrat de persoanele fizice și juridice la 14 august 2014 pentru furnizarea energiei termice se ridica la 943593 lei(adică aproape 10 miliarde lei vechi), dintre care debitul persoanelor fizice este de 644105 lei, iar al societăților comerciale de 299488 lei, conform datelor furnizate de Marius Babos, șeful Apollo Ecoterm SRL.

Iar debranșările continuă, în ciuda asigurărilor date cetățenilor de primarul Marian Iordache cu privire la menținerea actualului preț al gigacaloriei.

“Prețul gigacaloriei la Medgidia nu va crește, în urma analizelor economice pe care le-am făcut. prețul unei gigacalorii produse la Medgidia este de 334 lei, din care 234 lei plătesc cetățenii, iar 100 lei este subvenționată de Primărie. Din păcate mai avem doar opt centrale funcționale pentru că persoanele fizice au preferat să se debranșeze de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice și să se racordeze la gazele naturale. Iar CONGAZ este în expansiune continuă la Medgidia și va realiza, în curând, branșamentele pentru toată localitatea”, ne-a declarat edilul Marian Iordache, la sfârșitul ședinței Consiliului Local de joi, 28 august.

Dacă ritmul actual al debranșărilor va continua, există riscul ca SC Apollo Ecoterm să nu își mai poată realiza principalul obiect de activitate: producerea și furnizarea energiei termice. În aceste condiții, Camelia Pleșca, consilier local din partea PDL a propus primarului Marian Iordache ca activitatea Apollo să treacă la Direcția de Gestionare a Domeniului Public și Privat Medgidia.

“Cred că este o idee bună. Mă voi gândi la ea și, în funcție de ce se va mai întâmpla până la sfârșitul anului, vom lua o soluție privind această trecere a societății Apollo în cadrul DGDPP. Probabil că vom realiza o altă societate care să țină de Consiliul Local și care să le cuprindă pe Apollo și DGDPP. Rămâne să găsim soluția cea mai bună”, a afirmat în cadrul ședinței de aseară primarul Marian Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *