Acasă > Politica > Declarațiile președintelui Traian Băsescu au stârnit controvese în rândul populației magiare din România

Declarațiile președintelui Traian Băsescu au stârnit controvese în rândul populației magiare din România

În cadrul unui discurs despre minorităţi, ținut la Izvorul Mureşului din judeţul Harghita,  preşedintele Traian Băsescu i-a întrebat pe oficialii locali de ce nu l-au fluierat pe premierul ungar Viktor Orban când a venit în ţara noastră. Mai mult, acesta a declarat că nu se va face o reorganizare teritorială a statului român, bazată pe criterii entice.

“Ungaria a devenit un focar de instabilitate din punct de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune, nu în România. (…) În Romania nu se va întâmpla nimic, dar în regiune, politica Budapestei a început să creeze dificultăți statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. (…) Vă pot garanta că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a țării pe criterii etnice. (…) Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniștii. Numai Stalin a organizat regiunea autonoma maghiară. Aşa ceva nu va fi în România. O regiune autonomă. În primul rând că România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată. A declarat Traian Băsescu, preşedintele României

Declaraţiile şefului statului referitoare la politica Ungariei au stârnit critic printre politicienii români. Reprezentanţii UDMR susţin că apropiatele alegeri din ţara vecină îi fac pe politicienii maghiari să aibă un discurs extremist, dar și că reacția lui Băsescu a fost exagerată.

“Partidul acesta extremist a făcut de-a lungul timpul în Harghita declarații cu care nu e de acord maghiarul de rând, nici UDMR! (…) Pe mine mă deranjează tonul folosit de președinte! (…) A pune la colț o țară vecină mi se pare un lucru nediplomat!” a spus Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidențial.

“Cred că Băsescu exagerează când spune că Ungaria este focar de instabilitate! Este evident că apropiindu-se alegerile acolo, Transilvania a devenit un teren de luptă pentru partidele din Ungaria!” a adăugat Tanczos Barna, senator UDMR de Harghita.

Alţi politicieni critică faptul că Ministerul Afacerilor Externe român nu a avut nicio reacţie la declaraţiile liderului Jobbik, un partid extremist din Ungaria.

“Ce mă surprinde că declarația unui partid neo-fascist de opoziție la Budapesta, care în mod normal ar fi trebuit să primească o reacție de la MAE român, a primit chiar de la cel mai înalt nivel, prin vocea președintelui României! (…) Sentimentul meu este că la Băsescu funcționează un fel de amnezie politică, anul trecut el și Orban se aflau în plin referendum de demitere a domniei sale! (…) De ce anul trecut politica Ungariei nu trebuia pusă la punct?” a afirmat Mircea Geoană, senator PSD.

Şeful statului român a mai spus că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *