Delfinii din Marea Neagră, în vizorul specialiștilor

Delfinii din Marea Neagră  se află sub stricta observație a specialiștilor.  Cea mai amplă activitate de monitorizare europeană realizată în Bazinul Mării Negre a reunit observatori din România, Turcia, Ucraina, Bulgaria. Uriașul proiect de monitorizare CeNoBs este cofinanțat de Uniunea Europeană și coordonat de biologii români.

ONG Mare Nostrum este liderul acestui proiect european. Cercetătorii vor să afle dacă delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv. Acțiunea demarată de specialiști și-a propus să efectueze studiile asupra habitatului marin utilizând avioane de supraveghere, dar și ambarcațiuni.

”Acesta este primul proiect de acest gen cu participare masivă realizat în bazinul Mării Negre. Scopul acestei monitorizări aeriene este de a colecta date despre abundența și distribuția cetaceelor, date ce vor fi utilizate în implementarea Directivei cadru Strategia Marina dar și în implementarea acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și Zona contiguă a Atlanticului”, a menționat Marian Paiu, expert ecolog ONG Mare Nostrum.

Supravegherea pe calea aerului se desfășoară deasupra Ucrainei, României, Bulgariei și Turciei. Prima operațiune de monitorizare aeriană amplă derulată asupra acestui vast teritoriu utilizează avioane de mici dimensiuni. Două astfel de aparate efectuează zboruri simultane, pornind din România și Turcia, pe transecte prestabilite, pentru a colecta informații despre cetacee, dar și păsări, pești sau specii invazive, activitatea umană și chiar deșeuri marine.

CeNoBS este un proiect cu mai mulți parteneri europeni și se derulează pe parcursul a 24 de luni. În iunie, alături de cea mai mare acțiune de monitorizare a delfinilor din Marea Neagră, proiectul a inclus și un training cu participare europeană, care s-a desfășurat la Tulcea. Unsprezece cercetători din cele șase țări riverane Mării Negre și un specialist foto-video au fost prezenți la acest workshop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *