Directorii de școli, aleși de profesorii unității de învățământ?

O initiativa legislativa de modificare a Legii educatiei depusa de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu prevede ca directorii si directorii adjuncti ai scolilor sa fie numiti in functie in urma alegerii acestora de catre Corpul profesoral al unitatii de invatamant, cu un mandat de patru ani, potrivit Mediafax.

Initiativa legislativa, care a fost depusa la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca prima camera sesizata, prevede modificarea articolului 257 al Legii educatiei nationale 1/2011 si stabileste ca functia de director si director adjunct al unitatilor scolare poate fi ocupata de cadre didactice titulare membre ale Corpului national de experti in managementul educational, “in urma alegerii acestora de catre membrii Corpului profesoral al respectivei unitati de invatamant, pentru un mandat de patru ani”, numarul mandatelor fiind nelimitat.

In aceasta initiativa legislativa se mentioneaza ca alegerile pentru ocuparea functiei de director sau director adjunct se organizeaza de catre unitatea de invatamant prin consiliul de administratie, iar directorul ales incheie contract de management cu primarul unitatii administrativ teritoriale sau cu presedintele consiliului judetean pe raza careia se afla scoala.

Totodata, directorul si directorul adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar nu pot avea functii de conducere in partide politice.

In initiativa legislativa este stabilit si modul in care se organizeaza aceste alegeri, dar si ca directorul unitatii de invatamant poate fi eliberat din functie cu votul a doua treimi din membrii consiliului de administratie, dar dupa realizarea unui audit de catre inspectoratul scolar care sa confirme veridicitatea motivelor invocate pentru eliberarea din functie.

Ovidiu Dontu mentioneaza in expunerea de motive ca a initiat acest demers legislativ din dorinta de a pune directorii de scoli la adapost de orice ingerinta care s-au putea exercita in privinta numirii sau a mentinerii in functie.

El considera ca alegerea directorului si a directorului adjunct de catre Corpul profesoral ar asigura mecanismul desemnarii celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la scoala respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *