sâmbătă, 4 aprilie 2020
Acasă > Social > Discurile de frână – tot ce trebuie să știi despre ele

Discurile de frână – tot ce trebuie să știi despre ele

Atunci când vine vorba de siguranța la volan, sistemul de frânare al mașinii tale are un rol extrem de important. Fără un set de anvelope potrivite pentru sezonul în care te afli, un set de discuri de frână și unul de plăcuțe de frână bune, autoturismul pe care îl conduci nu ar putea opri în siguranță sau nu ar putea încetini viteza de deplasare. Nu este recomandat să mai conduci mașina ale cărei componente amintite anterior dau semne de instabilitate sau de uzură.

Pentru a ști ce ai de făcut atunci când vrei să te bucuri de călătorii în perfectă siguranță, te invităm să afli toate informațiile utile despre discurile de frână care te-ar putea interesa în rândurile ce urmează.

Care sunt simptomele unor discuri de frână uzate?

Dacă recunoști oricare dintre simptomele descrise mai jos dă o fugă până în service și înlocuiește discurile de frână, pentru că nu mai sunt sigure de utilizat.

  • zgomot puternic la frânare, ca a unei mașini de șlefuit
  • vibrații neobișnuite la apăsarea pedalei de frânare
  • pedala de frână a devenit mai moale decât în mod normal
  • distanța de frânare a crescut vizibil
  • mașina trage stânga sau dreapta la frânare.

Se pot repara discurile de frână?

Răspunsul la această întrebare este negativ. Nici discurile, nici plăcuțele de frână nu pot fi reparate. Odată avariate, acestea se înlocuiesc complet.

Cât costă un set de discuri de frână nou?

În funcție de marca mașinii pe care o conduci și de magazinul de piese auto la care ți-ai propus să apelezi, prețul unui set de discuri de frână poate fi de aproximativ 500 de lei. Specialiștii auto recomandă înlocuirea simultană a discurilor de frână cu plăcuțele de frână, pentru că defectarea unei piese din cele două va atrage după sine avaria celeilalte, negreșit.

Când se schimbă discurile de frână?

Vestea bună este că poți verifica oricând dacă discurile de frână montate pe mașina ta mai sunt sau nu bune de utilizat, fără a cere ajutorul vreunui specialist auto. Poți face acest lucru pe o șosea liberă, cu o viteză constantă de 60 km/h. Apasă brusc pedala de frână și observă dacă simți în volan vibrații sau nu. Dacă răspunsul este unul pozitiv, cel mai probabil vei avea nevoie de un set nou de discuri. Dacă nu simți nimic la viteza de 60 km/h, o poți crește treptat, până la 100 km/h, și poți repeta experimentul. În mod normal, un autoturism echipat cu discuri de frână bune nu va avea nicio reacție, însă dacă tu suspectezi că ceva este în neregulă, nu amâna nicio clipă vizita la un service auto de încredere pentru înlocuirea acestor piese auto.

Cum poți proteja discurile de frână?

Serpentinele sunt cele care îți pun la grea încercare mașina. Dacă traseul tău presupune o porțiune de drum plină de curbe sau de pante, încearcă să controlezi viteza mașinii doar din frână de motor, fără a apăsa pedala de frână. Altfel, mai ales dacă temperaturile exterioare sunt ridicate, expui discurile de frână unui efort suplimentar, care le poate deforma mai repede decât te-ai putea aștepta.

De asemenea, atunci când aștepți culoarea verde la semafor, evită să stai cu piciorul pe pedala de frână și folosește mai degrabă frâna de mână. Efectul suprasolicitării discurilor de frână va fi identic cu cel descris anterior, astfel încât vei ajunge cu mașina în service mai des.

Ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit mai sus și condu în siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *