Dobrojazz a ajuns la a doua ediție

Două trupe cu artiști din România, Republica Moldova, Bulgaria, Curacao și Germania au deschis vineri seara, la Teatrul ‘Jean Bart’ din orașul Tulcea, cea de-a II-a ediție a Festivalului internațional de etno-jazz ‘Dobrojazz’.

În primul recital al festivalului, duoul ‘Arcuș Project’, compus din Alexandru Arcuș, Republica Moldova, la saxofon, și Adi Stoenescu, România, la pian, a îmbinat melodia doinită din zona de sud-est a Europei cu ritmurile moderne.

‘Suntem onorați de această a doua invitație primită la festival și aștept să vedem rezultatele peste 10 ani. (…) Jazzul, pentru mine, este una din modalitățile muzicale în care poți să-ți exprimi gândurile liber într-o manieră democratică. În viziunea unui moldovean care nu a avut parte de o școală de jazz, acest gen muzical este libertatea’, a declarat Alexandru Arcuș.

Pentru el, pianul lui Adi Stoenescu este ‘Marea Neagră cu clape și strune’.

‘Visul meu e să fiu mereu prins în acțiune. În România, nu este cel mai bun context pentru asta iar visul meu este să ne mișcăm mai bine, să avem mai multe concerte, să fim mai organizați’, a afirmat la rândul său Adi Stoenescu.

Formată în anul 2010, trupa ‘Open Source Trio’, compusă din Momchil Atanasoff, pian, Rayleymon Janga, bass, și Juri Schewe, tobe, se află pentru al doilea an consecutiv în România, dar pentru prima dată în Tulcea. ‘Cred că publicul din România este foarte primitor și apreciază cu adevărat muzica noastră iar ceea ce apreciez cel mai mult este faptul că e foarte tânăr’, a declarat Momchil Atanasoff.

 ‘Open Source Trio’ a lansat primul său CD, ‘Mirage’, în anul 2013, a susținut numeroase concerte în Europa, dar a cunoscut succesul, potrivit muzicologului Florian Lungu, anul trecut.

‘Provenind din trei țări, Bulgaria, Curacao și Germania, cu stiluri muzicale diverse și cu educații muzicale aparte, această trupă dovedește că jazzul aparține unui context mult mai mare, și anume muzica improvizată. Acest stil nu înseamnă să fii sclavul partiturilor scrise acum 300 de ani, ci pornind de la un pretext, care poate fi o temă sau o compoziție cunoscută, să compui instantaneu și să ai o relație specială cu publicul, așa cum a fost ‘Arcuș Project’. Ceea ce funcționează cel mai bine este interacțiunea liberă a ideilor muzicale’, a declarat Florian Lungu.

Cea de-a II-a ediție a Festivalului internațional de etno-jazz ‘Dobrojazz’ va continua sâmbătă seara cu recitalurile susținute de Ana Cristina Leonte Quartet și The Bridge of Friendship, evenimentul urmând să se încheie duminică seara cu Sanem Kalfa & George Dimitriu și Kostas Theodorou Quartet.

Festivalul este organizat de Fundația culturală ParteR, cu sprijinul Primăriei municipiului Tulcea.

Sursă știre și foto: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *