duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Politica > Document elaborat în PNL care ar putea ştirbi supremaţia politică a PSD în România în 2016

Document elaborat în PNL care ar putea ştirbi supremaţia politică a PSD în România în 2016

Un număr de 63 de parlamentari PNL au iscălit un proiect care avantajează partidul mai mic şi dezavantajează partidul dominant la alegerile locale din 2016. Documentul obţinut de pesurse.ro nu a fost discutat în USL, dar a ajuns în Parlament.
Iată cum vrea PNL să modifice legile electorale:
1. Primarii să fie aleşi în DOUĂ TURURI de scrutin, dacă în primul tur de scrutin niciunul dintre candidaţi nu a obţinut 50%+1 din voturile exprimate
Explicaţie: În legea actuală, dacă candidatul PSD la primăria Capitalei obţine 42% din voturi, candidatul PNL ia 40% şi candidatul PDL ia 18%, primarul Capitalei devine candidatul de la PSD. În varianta propusă acum de PNL, deoarece candidatul PSD nu a avut peste 50%, se intră în turul 2. În acest al doilea tur, se vor înfrunta primii doi clasaţi (sau cei aflaţi la balotaj, după caz), anume: candidatul PSD şi candidatul PNL. În acest caz, PSD şi PNL pot negocia cu PDL să le susţină candidatul în turul 2.

2. Preşedintele de Consiliu Judeţean să NU mai fie ales uninominal, direct, pe buletinul de vot, aşa cum este în prezent, ci să fie ales de către consilierii judeţeni.
Explicaţie: Să presupunem că la alegerile locale din 2016, la Consiliul Judeţean Ilfov, PSD obţine 16 consilieri judeţeni, PNL – 10 consilieri, PDL -5 consilieri, PPDD – 3 consilieri şi PC obţine un consilier. Preşedintele de Consiliu Judeţean va fi ales prin votul majorităţii consilierilor. Astfel, deşi PSD are cele mai multe mandate, o negociere PNL-PDL-PPDD ar fi suficientă să fie ales un candidat care nu este al PSD. E ca şi cum preşedintele României nu ar mai fi ales prin vot direct, ci ar fi ales de parlamentari.
PNL recunoaşte: Sistemul electoral avantajează PSD-ul
“Nu trebuie ignorat că prin menţinerea sistemului de vot într-un singur tur este avantajat partidul care controlează actul guvernamental, dându-i posibilitatea de a-şi preserva poziţiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, spun parlamentarii PNL care au elaborat documentul.
“Prin revenirea la alegerea în 2 tururi s-ar da alegătorilor o a doua şansa să-şi voteze candidatul preferat, sau chiar să-şi schimbe opţiunea între primul şi al doilea tur de scrutin, încurajând contopirea intereselor candidaţilor care se bucură de succes în primul tur, fiind astfel posibile înţelegeri între partide şi candidaţi pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Campania electorală ar fi mult mai dinamică pentru că şi acei candidaţi cotati ca fiind pe locurile secundare în sondajele de opinie ar avea şanse sporite”, mai explică PNL.
“Considerăm, de asemenea, că este necesară asigurarea principiului reprezentativităţii, având în vedere că din cauza prezenţei scăzute la vot, unii primari ar putea fi aleşi de 10-15% din cetăţenii cu drept de vot din localitatea respectivă. Sistemul majoritar cu un tur are un deficit de reprezentativitate faţă de cel cu două tururi, sistem ce poate fi mai corect, pentru că ar conferi o credibilitate mult mai mare pentru primarul ales”, mai spune PNL.

Sursa: Pesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *