Doi ani de la incendiul de la restaurantul Beirut, în care 3 dansatoare au ars de vii

Seara de 5 aprilie 2014 avea să transforme centrul Constanței în infern.

La restaurantul – cu specific libanez – Beirut de pe bulevardul Tomis a izbucnit un incendiu, soldat cu distrugerea clădirii și degradarea a altor două imobile învecinate, precum și cu moartea a trei dansatoare și vătămarea corporală a altor două persoane.

Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.

George Karam (administrator al S.C. Middle East Parteners S.R.L.) a fost trimis în judecată, în august 2015, sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, realizare a construcțiilor cu nerespectarea cerințelor esențiale a existenței acestora, complicitate la abuz în serviciu, construirea fără autorizație într-o zonă construită protejată, primirea în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum și pentru săvârșirea a 40 de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar, au fost trimiși în judecată S.C. Middle East Parteners S.R.L., Constantin Pavel (administratorul firmei S.C. Tinel Cristi S.R.L., care a făcut lucrări de amenajare a localului), Dumitru Jurcă (instalator), Gheorghe Nirlu, Sultana Nirlu, Florentina Gica Coroianu și Florin Iordache, conform Agerpres.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2013, în lipsa autorizației de construire, a proiectului avizat de proiectantul inițial al clădirii sau expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, George Karam și Constantin Pavel au efectuat modificări la clădirea unde funcționa restaurantul, prin adăugarea unui nivel (mansardare).

De asemenea, George Karam este acuzat că împreună cu Dumitru Jurcă (instalator autorizat) a pus și menținut nelegal în funcțiune instalația de utilizare a gazelor naturale de la restaurant.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, focul a izbucnit la restaurantul Beirut din centrul Constanţei, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate în toată clădirea în care se aflau câteva zeci de persoane. În imobilul respectiv mai funcţiona un cazino, iar la etaj era amenajat un pub în care se defăşura un concert rock.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ care s-au aflat în noaptea respectivă la faţa locului au fost acuzaţi de martori că nu au făcut tot posibilul să salveze tinerele rămase captive în restaurantul cuprins de flăcări. Ancheta în cazul pompierilor a fost disjunsă din dosarul principal instrumentat de Parchetul General, iar cei vizaţi au fost anchetaţi de procurorii Parchetului Militar.

Pompierii sunt acuzaţi că, deşi au fost atenţionaţi că mai există persoane captive în infernul de foc, nu au intrat să le ajute pe cele trei tinere care au ars de vii. Trupurile fetelor au fost găsite abia după ce incendiul a fost lichidat, iar în tot acest timp, victimele au strigat disperate după ajutor. Un martor a afirmat că a intenţionat să intre în clădirea cuprinsă de flăcări pentru a ajuta victimele, dar pompierii l-au asigurat că nu mai este nimeni în restaurant şi că toată lumea a fost salvată.

Sursa text: radioconstanta.ro

Sursa foto: tabu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *