miercuri, ianuarie 29, 2020
Acasă > Eveniment > Dosarul Electrica, trimis de DNA în instanță

Dosarul Electrica, trimis de DNA în instanță

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

COROIU NICOLAE, la data faptelor director general al SC ELECTRICA SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată

ANDRONACHE PETRU, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova, aflat în executarea pedepsei închisorii într-o altă cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată

VOICU CĂTĂLIN, la data faptelor consilier în cadrul Administrației Prezidențiale — Departamentul Securității Naționale și ulterior deputat, ales în circumscripția electorală nr.4 Bacău (aflat în executarea pedepsei închisorii într-o altă cauză), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu

FLOAREA RADU DAN, acționar majoritar la SC TECH SAFETY SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată

MĂRUȚĂ ION DUMITRU, acționar și administrator al SC TECH SAFETY SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al SC ELECTRICA SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcționarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC TECH SAFETY SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, la un preț supraevaluat și cu încălcarea prevederile OUG 60/ 2001 modificată și a regulamentelor interne, respectiv:

— Nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziție publică.

— S-a desemnat furnizorul prin încredințare directă, fără a exista vreo selecție;

— Nu a existat o negociere, prețul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.

Produsele au fost livrate de S.C. TECH SAFETY S.A. în aceeași perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emițându-se facturile care au achitate, în mod nelegal, în regim de urgență.

În același sens, directorul general Coroiu Nicolae a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul S.C. TECH SAFETY S.A., cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrică SĂ, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Această sumă reprezintă diferența de preț între valoarea de cumpărare și valoarea de revânzare practicate de furnizorul TECH SAFETY SA în relația cu SC Servicii Energetice Moldova SĂ (succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).

În același sens, inculpatul Andronache Petru a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deși acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate.

Totodată, directorul comercial Andronache Petru a efectuat și plăți, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăți în sume importante către S.C. TECH SAFETY S.A.

Inculpatul Voicu Cătălin, în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat (ales în circumscripția electorală nr.4 Bacău), în scopul de a sprijini firma S.C. TECH SAFETY S.A., a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcționari din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., pentru ca firma S.C. TECH SAFETY S.A. să fie favorizată în relația cu ELECTRICĂ S.A., ELECTRICĂ SERV S.A., respectiv ȘIȘE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.).

În intervențiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. — Coroiu Nicolae și la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate de la același furnizor.

Aceste intervenții au vizat, pe lângă încheierea contractelor, și efectuarea cu prioritate a plăților către firmă S.C. TECH SAFETY S.A.

Prin aceste intervenții, Voicu Cătălin a înlesnit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită de funcționarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acționar al SC TECH SAFETY SA, împreună cu administratorul Măruță Ion Dumitru și în înțelegere cu directorul general al ELECTRICA SA — Coroiu Nicolae și Voicu Cătălin, știind că nu s-au organizat proceduri de achiziție publică, a efectuat livrări de produse către ȘIȘE Moldova în cantități foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu prețuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obținerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menționat.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursă foto: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *