După Marşul curăţeniei, la Năvodari începe selectarea colectivă a deşeurilor în orasul Navodari

  •  
  •  
  •  
  •  

În luna iunie, la iniţiativa primarului Nicolae Matei şi în colaborare cu Polaris M Holding a fost demarat programul „Marşul curăţeniei”, care presupune promovarea şi menţinerea unui oraş curat pentru viitorul locuitorilor şi al litoralului din nordul judeţului.

Încă de la începutul mandatului, derularea programelor de salubritate în oraş au fost trecute pe lista priorităţilor, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Mai multe spaţii verzi, întreţinute cu utilaje adecvate au făcut ca Năvodariul să arate aşa cum şeful administraţiei şi-a propus, respectiv ca un adevărat oraş turistic, întocmai cum se pregăteşte să devină oraşul din nordul judeţului Constanţa.

Anul acesta, o acţiune amplă a fost derulată pentru promovarea şi menţinerea unui oraş curat pentru viitorul locuitorilor şi al litoralului din nordul judeţului. Au răspuns invitaţiei reprezentanţii SC Polaris M Holding SA, societatea care asigură curăţenia în cartierele din oraşul Năvodari, care au prezentat şi utilajele cu care vor acţiona în cadrul acestui program pe străzile oraşului Năvodari, respectiv 10 maşini de curăţenie, 300 de containere şi 1.200 de pubele de gunoi. Primarul a răspuns, astfel, dorinţei cetăţenilor oraşului Năvodari de a trăi într-un oraş curat, într-un oraş în care nu încap gropi de depozitare a deşeurilor industriale, ci într-unul în care sunt promovate curăţenia şi turismul.

În această perioada, administraţia locală condusă de primarul Nicolae Matei continuă acest program, pentru că, spune primarul „ştim cu toţii că una dintre problemele importante pentru civilizaţie priveşte gestionarea deşeurilor urbane în mod corespunzător”. Astfel, în mai multe localităţi din România, administraţiile locale au demarat proiecte care presupun implementarea şi dezvoltarea colectării selective a deşeurilor urbane. Acest proiect este implementat şi în oraşul Năvodari, primarul Nicolae Matei explicând că prin acesta reducerea, recuperarea şi reciclarea deşeurilor nu numai că este posibilă, dar este şi avantajoasă pentru fiecare cetăţean. „Sistemul producţiei de mărfuri, produsele perisabile, pe principiul folosirii şi aruncării în pubelă, determină creşterea cantităţii de deşeuri. În viitorul apropiat, respectând legislaţia privind gestionarea deşeurilor, obiectivul nostru principal este implementarea şi dezvoltarea colectării selective a deşeurilor urbane în oraşul Năvodari. Împreună cu societatea care se ocupă de curăţenie în oraşul Năvodari, Polaris M Holding – societate cu care administraţia locală derulează şi programul Năvodari – oraş curat, am adaptat un serviciu de colectare a materialelor reciclabile. Pentru început îl punem în aplicare în zona caselor pentru ca mai apoi să îl extindem în toate cartierele”, precizează primarul Nicolae Matei.

Important este ca cetăţenii oraşului Năvodari  să ştie că toate deşeurile rezultate din hărtie, carton, plastic (recipienţi PET, alte tipuri de recipienţi, pungi etc), doze de aluminiu vor fi depozitate în saci de culoare galbena.

Polaris M Holding şi Primăria oraşului Năvodari vor asigura furnizarea sacilor de plastic galbeni sau albaştri, în funcţie de natura deşeurilor ce urmează a fi reciclate. Importanţa reciclării: protejează natura şi resursele naturale, reduce poluarea solului, apei, aerului, se economiseşte energie.

„Deşeurile reprezintă una dintre principalele cauze ale poluării. Colectarea selectivă a deşeurilor este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. De asemenea, reciclarea şi refolosirea lor ca materie primă este cea mai indicată metodă pentru introducerea în circuitul economic”, completează primarul Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *