După pâine, lapte şi ulei a venit şi rândul cărnii, fie ea de porc sau de pasăre, să se scumpească

  •  
  •  
  •  
  •  

Majorarea preţului cerealelor din cauza secetei a început să se vadă şi în preţul cărnii.

Ilie Van, preşedintele Patronatulului Cărnii de Pasăre a declarat ca pretul furajelor a fost majorat cu circa 30%. Furajele intra in calcul costurilor in proportie de 60%, deci preturile ar trebui sa creasca cu 15% ca sa acopere doar cresterea furajelor.

Deocamdată,  producătorii spun că au ridicat preţurile cu doar 5 procente si livrează carnea de pui în carcasă cu 7,8 lei pe kilogram. Cel mai mult a crescut valoarea cărnii de porc, cu 15-16 la sută. Nici pentru următoarele două luni, estimările nu sunt optimiste.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR a spus că pe langa scumpirea cerealelor mai sunt si alti factori care vor contribui la scumpirea alimentelor: scumpirea gazelor, a energiei electrice, devalorizarea leului.

Carburanţii însă, au bătut recordul la scumpiri. Doar în ultimele două luni, preţurile s-au modificat de cel puţin 8 ori şi niciodată în jos. Energia electrică s-a scumpit şi ea de la 1 iulie, iar din 15 septembrie şi firmele din industria alimentară vor plăti cu 10% mai mult la factura de gaze. Scumpirile au fost anunţate de patronate, după ce seceta a înjumătăţit recolta de grâu, porumb şi cea de floarea soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *