Acasă > Administratie > Efect de bumerang!? Toţi primarii, daţi pe mâna ANI de preşedintele CJC

Efect de bumerang!? Toţi primarii, daţi pe mâna ANI de preşedintele CJC

Situaţia în care se află acum preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, are rădăcini vechi. Dacă ne întoarcem în timp, s-ar putea afirma că şeful CJC şi-a făcut-o cu propria mână.

În decembrie 2011, prefectul de la acea vreme Claudiu Iorga Palaz, anunţa eliberarea din funcţia de primar al municipiului Mangalia a social-democratului Mihai Claudiu Tusac pe motiv de incompatibilitate. Situaţia se pare că l-a supărat rău pe Constantinescu întrucât, după cum anunţa Palaz, acesta a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea primarilor din judeţ prin numirea lor ca reprezentanţi în AGA  SC RAJA SA Constanţa.
Conflictul s-a extins atunci, iar un comunicat remis presei de un consilier PSD din Mangalia, Bogdan Maganu, atrăgea atenţia opiniei publice că „suspendarea (n.r. – de fapt este vorba de eliberare) abuzivă şi nelegală a primarului Claudiu Tusac de către prefectul portocaliu Iorga  C.P. face parte dintr-un program amplu al Guvernului PDL de a lovi în primarii PSD pentru a-i scoate din cursa electorală“, însă pare să aibă altă interpretare la nivel judeţean.

„Această strategie nu o aplică prefectul, ci Nicuşor Constantinescu“, a fost replica dată atunci de reprezentantul Guvernului în teritoriu de la acea vreme. Palaz şi-a motivat afirmaţia făcând trimitere la sesizarea înaintată de preşedintele CJC celor de la ANI. „«În vederea sesizării formulate de Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, vă solicităm să ne comunicaţi evidenţa nominală a membrilor Adunării Generale a Acţionarilor RAJA Constanţa, inclusiv persoanele fizice şi reprezentanţii autorităţilor publice locale», se specifică într-o adresa primită pe 5 decembrie 2011, de la ANI de prefectul Palaz. Deci, ,,cel care loveşte în primarii din judeţul Constanţa şi doreşte să-i împiedice să participe la alegerile din 2012 este Nicuşor Constantinescu. Eu vorbesc pe hârtii, nu pe declaraţii politice. Niciodată n-am sesizat ANI privind incompatibilitatea vreunui primar prin numirea lui ca reprezentant în AGA la RAJA“, a subliniat atunci prefectul Claudiu Iorga Palaz.

Se deschidea „o cutie a Pandorei periculoasă“

Prin demersul său, şeful CJC crea o situaţie fără precedent la nivel naţional. Conştient de starea de fapt , prefectul Palaz concluziona: „a deschis o cutie a Pandorei periculoasă prin acea sesizare înaintată ANI“. „Eu va trebui să caut toţi primarii care sunt în AGA de la RAJA şi să-i comunic agenţiei. Va fi o muncă enormă. Nu pot să mă pronunţ în niciun fel privind finalitatea acţiunii lui Nicuşor Constantinescu, dar nu cred că era cazul să acţioneze aşa. Voi aplica legea şi voi face ceea ce mi-a cerut preşedintele CJC. Dacă primarii vor fi găsiţi incompatibili, să-i mulţumească lui“, adăuga Palaz.
De altfel, în decembrie 2011, reprezentantul Guvernului în teritoriu
susţinea că un aport în crearea acestei situaţii deosebit de periculoase
l-a avut şi apărătorul fostului primar al municipiului Mangalia, avocatul Marius Mocanu. Potrivit prefectului Palaz, avocatul s-ar fi dus cu un raport şi cu documentele care atestau că fostul edil mangaliot face parte şi din AGA de la SC RAJA SA pentru a sublinia că situaţia respectivă nu a fost considerată ca fiind o stare de incompatibilitate.
Iată că, la aproape doi ani de atunci, preşedintele CJC a fost declarat de ANI ca fiind în stare de incompatibilitate exact pe aceleaşi considerente ca şi primarii ,,turnaţi” şi va trebui să ajungă în instanţă pentru a-şi apăra poziţia şi a demonstra că inspectorii de integritate n-au apreciat corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *