joi, 13 august 2020
Acasă > Administratie > Electrica, listată la Bursă

Electrica, listată la Bursă

Statul român se pregătește pentru cea mai mare privatizare din istorie. Este vorba despre scoaterea pe piață a acțiunilor companiei de stat Electrica, cel mai important furnizor de energie electrică din România.

Procedura de achiziționare a acțiunilor Electrica poate fi inițiată de orice persoană fizică sau juridică. Cei interesați trebuie să cumpere cel puțin 250 de acțiuni, care vor costa peste 2.750 de lei. Deocamdată, prețurile nu au fost stabilite. Cert este că, primii 10.000 de clienți au garantate până la 1.000 de acțiuni, iar cei care vor și mai multe vor beneficia de un discount de 5%. 85% dintre acțiuni oferite au ca țintă investitorii mari: fondurile de pensii, companiile de asigurări, băncile sau fondurile de investiții.

“Este practic cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piața de capital autohtonă, societatea va obține cel puțin 435 milioane de euro. Este o dovadă de curaj, să încercăm listarea a 51% din pachetul de acțiuni, pe care ne-o asumăm, de asemenea e o modalitate de încurajare a pieței autohtone de capital.”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Acțiunile sunt scoase pe piață în perioada 16 – 25 iunie și pot fi cumpărate de la sucursalele a două bănci, dar și de la orice casă de brokeraj acreditată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Însă modalitatea de achiziționare nu este chiar simplă. Acțiunile nu pot fi cumpărate cu bani gheață, ci printr-un transfer bancar din contul personal într-un cont colector, care va fi făcut public abia joi. Apoi, cu o copie a ordinului de plată și cu buletinul, cumpărătorul trebuie să se prezinte la unul din punctele de vânzare. Acolo, va fi completat un formular cu datele personale, după care tranzacția este finalizată.

Listarea la bursă se va face pe 3 iulie, Guvernul sperând să strângă astfel cel puțin 435 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *