Elena Udrea, la DNA

  •  
  •  
  •  
  •  

udreaDeputatul Elena Udrea s-a prezentat, vineri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, fiind citata in dosarul in care procurorii cerceteaza infractiuni savarsite in campania electorala din 2009.

Elena Udrea a declarat ca a fost chemata la DNA pentru a i se comunica extinderea urmaririi penale, dupa ce deputatii au aprobat cererea de urmarire penala in dosarul in care procurorii cerceteaza infractiuni savarsite in campania electorala din 2009.

Udrea a precizat, la iesirea de la DNA, ca nu a dat nicio declaratie procurorilor.

“Am fost chemata sa extinda urmarirea penala dupa votul din Parlament. Este cu atat mai mult evident ca este un dosar de campanie, cu cat este clar ca se doreste urgentarea trimiterii in judecata fix in campania electorala. Deci, avem un agent electoral foarte eficient care se implica in campania electorala facand dosare partidelor care nu ar trebui sa intre in Parlament sau parlamentarilor, candidatilor care nu ar trebui sa intre in Parlament, conform dorintei sistemului doamnei Kovesi, domnului Iohannis. Deci, avem partide care nu trebuie sa intre in Parlament, au fost nominalizate PMP, ALDE, PRU si, desigur, candidati care nu ar trebui sa ajunga in Parlament, Elena Udrea. Acesta este un dosar de campanie electorala, se refera la campania electorala din 2009 si are ca tinta campania electorala din 2016”, a sustinut Udrea.

Intrebata daca se asteapta sa mai fie si alti lideri politici suspectati sau cercetati pentru modul in care s-au finantat campaniile electorale in trecut, Udrea a spus ca da, daca respectivii politicieni “incurca planurile sistemului”.

“Daca vorbim de lideri politici care sunt din aceasta categorie, a acelora care ar incurca planurile sistemului, da, ma astept sa fie acuzati de orice, inclusiv ca au trecut pe rosu, doar sa aiba dosare in campanie. Daca vorbim de lideri politici ai partidelor favorizate astazi, PNL, USR, cei care sunt ganditi, sunt in planul acesta de preluare a puterii dupa 11 decembrie, atunci nu ma astept sa se intample absolut nimic, sa nu fie deranjati nici macar cu o adiere”, a adaugat deputatul.

Udrea a afirmat ca “tinta” acestui dosar este fostul presedinte Traian Basescu.

“Asta este tinta: sa afecteze imaginea presedintelui Traian Basescu, pentru ca este si Ioana Basescu si este vorba despre finantarea campaniei din 2009, chiar daca, in ceea ce priveste ultimele acuzatii, este vorba de finantarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu finantarea campaniei fostului presedinte. Dar este campania din 2009, vorbim de Traian Basescu, evident ca tinta este la Traian Basescu, la PMP si, in subsidiar, Udrea”, a afirmat deputatul.

Rugata sa lamureasca daca este vorba despre campania prezidentiala din 2009 sau despre referendum, ea a explicat ca au fost facute cheltuieli pentru publicitatea referendumului.

“Au fost afisate niste panouri pe strada cu campania pentru referendumul de reducere a Parlamentului, la asta se refera cheltuielile respective. Cel putin in ceea ce priveste acuzatiile care mi se aduc, sunt cheltuieli facute pentru publicitatea, promovarea referendumului de reducere a Parlamentului“, a precizat Udrea.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii.

Marti, deputatii au aprobat solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmarire penala in acest dosar impotriva Elenei Udrea pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare la luare de mita.

In cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, suspectati de luare de mita, precum si pe Elena Udrea, pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani.

Ulterior, procurorii au anuntat ca au fost obtinute noi probe cu privire la savarsirea de catre Udrea a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale.

“Pe baza probelor respective a rezultat ca Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Victor Tarhon, presedintele Consiliului Judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela”, sustine DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

De asemenea, anchetatorii noteaza ca, avand in vedere ca, in perioada savarsirii faptelor Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, calitate in care il avea in directa subordine pe Gheorghe Nastasia si coopera cu Victor Tarhon, infractiunile de instigare la luare de mita retinute in sarcina acesteia au fost savarsite in exercitarea functiei, astfel incat pentru a se dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte a fost necesara incuviintarea Camerei Deputatilor.

Procurorii precizeaza ca, in acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Basescu si Giovanni-Mario Francesco sunt cercetati sub control judiciar, aceeasi masura fiind dispusa si fata de Elena Udrea in legatura cu cele cinci infractiuni de spalare de bani.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *