Acasă > Social > Elevii din Constanța își cer drepturile de la primarul Mazăre!

Elevii din Constanța își cer drepturile de la primarul Mazăre!

În orașul de la malul mării nu există transport subvenționat așa cum se întâmplă în alte metropole, iar copiii din unitățile de învățământ sunt nevoiți să scoată, în fiecare zi, bani din buzunare pentru a ajunge la cursuri. Aceștia însă nu mai sunt dispuși să accepte situația și  sunt hotărâți să dea în judecată Primăria de la malul mării!

„Avem și o Hotărâre de Guvern în sensul acesta 309/1906: <elevii din învățământul primar și secundar precum și studenții, beneficiază de aceasta subvenție de 50% pentru transportul local în comun>.” a declarat Theodor Retevoi,  președintele Ligii Studenților din  Universitatea Maritimă Constanța.

Lipsa subvenției pentru transportul în comun este o poveste veche la Constanța, cu care elevii se luptă de multă vreme.

„Am trimis o adresă Primăriei Constanța, s-a discutat în sedința Consiliului Local, dar nu s-a dorit acordarea aceste subvenții. Am primit și răspuns scris de la Primărie în care scrie că bugetul e insuficient.” a spus  Alexandru Bajdechi, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Primarul Radu Mazăre nu a fost de acord să subvenționeze cu 50% transportul în comun, pentru elevii și studenții care învață aici, deși Legea Educației Naționale prevede foarte clar această obligație a municipalităților.

“Sunt 30 de mii de elevi în Constanța plus 27 de mii de studenți. Vorbim de un număr mare. În total, cred că vorbim de minim 50 de mii de beneficiari.” a afirmat Alexandru Bajdechi, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

„Toți elevii din Constanța și în special copii sunt foarte nemultumiți din punct de vedere al nerespectării legii. Măcar atâta lucru să se facă și pentru noi – să se dea subvenția pe transportul în comun. Există un joc între autoritățile resposabile care nu duce decât la o nerezolvare și un lucru nebenefic pentru noi.” a declarat Andrei Gîlcă, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța

Buget insuficient pare să aibă doar  Constanța. Alte centre universitare din țară  au găsit soluții pentru aplicarea legii și subvenționarea transportului pentru elevi și studenți. Iar exemple sunt destule.

“În București au reducere, în  Timișoara, în Cluj Napoca primarul a anunțat că toți elevii au abonamente gratuite pe două linii.” a adăugat Alexandru Bajdechi, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

„La Primăria Iași, abonamentul pe două linii este 62 de lei – subventionat de către Primarie cu 50% , 30 % de Universitate și 20 % de beneficiar. Putem găsi astfel soluții, dacă se dorește. Având aceste temeiuri legale bănuiesc că se poate și la noi. Daca în alte centre universitare s-a putut de ce nu și la Constanța?” a mai spus Theodor Retevoi,  președintele Ligii Studenților din  Universitatea Maritimă Constanța

Astăzi, reprezentanții elevilor și studenților constănțeni au depus la Primăria din oraș o notificare oficială care le-a și fost înregistrată.

Municipalitatea din Constanța nu este de acord cu această subvenţionare în totalitate, deoarece sunt elevi care îşi permit să vină la şcoală cu maşina proprie, deci nu toţi au nevoie de ajutor. Contactat telefonic, viceprimarul Decebal Traian Făgădău a declarat că nu comentează nimic pe acest subiect.

Autor: Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *