Avocatul Poporului consideră că eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este nedreaptă”.
Liceenii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social, iar acordarea bursei nu era condiționată de venitul net lunar al familiei.
Măsura fusese introdusă în decembrie 2021, prin ordin de ministru.
Cuantumul bursei sociale este de 200 de lei pe lună.
Sprijinul a fost eliminat însă de Ministerul Educației.
“Prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ. Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse “se menţin şi se vor adânci inechităţile” între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce “contravine” chiar Proiectului România Educată, care evidenţiază “în mod expres” principiile care fac referire la echitate.
Și Consiliul Național al Elevilor semnalează că se produce o inechitate pentru elevii de clasa a V-a care nu mai au drept la bursa de merit, dar și pentru cei de la liceu, care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu.