Enache Buşu – „La alegerile din 2012 se va lua în calcul populaţia stabilă de la 1 iulie 2011″

  •  
  •  
  •  
  •  

Populaţia României a scăzut, în ultimii nouă ani, cu 2,6 milioane de locuitori. Acestea sunt rezultatele preliminare ale recensământului derulat în 2011 şi date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică. România are, la momentul actual, doar 19,04 milioane de locuitori stabili. În această cifră nu se regăsesc românii plecaţi în afara graniţelor pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Se estimează că numărul acestora din urmă ar ajunge la aproximativ 2,5 milioane.

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, populaţia stabilă este de 630.670 de persoane, spre deosebire de recensământul din 2002, atunci când populaţia din judeţ ajungea la 715.151 locuitori. Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din octombrie 2011, în judeţ există 262.790 de locuinţe, din care 262.109 sunt locuinţe convenţionale, iar 681 figurează la categoria „alte unităţi de locuit”.

Conform programului de desfăşurare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) 2011, Secretariatul Tehnic al Comisiei Judeţene Constanţa al RPL a centralizat la nivelul judeţului 126,8 mii clădiri.

Cum influenţează noile date alegerile locale şi parlamentare din 2012? Potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa, Enache Buşu, „actualele date ale recensământului sunt provizorii, datele oficiale vor fi definitivate pe 31 decembrie 2012″. Totuşi, Buşu a menţionat că se încearcă o validare a datelor până la 31 mai, dar că pentru moment nu se cunoaşte exact dacă această din urmă dată va fi respectată.

Enache Buşu a declarat şi că „la alegerile de anul acesta, fie ele locale sau generale, nu se va merge pe cifrele noului recensământ, deci numărul consilierilor locali, al consilierilor judeţeni şi al parlamentarilor nu va fi modificat”. Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică a adăugat că la alegerile din 2012 va fi luată în calcul populaţia stabilă din România, aşa cum arăta ea la 1 iulie 2011″.

Nu în ultimul rând, Buşu a specificat că, la nivel european, datele recensământului din România trebuie validate de Eurostat până în iunie 2013.

Sursa: www.ziuaconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *