Acasă > Sanatate > Eugen Nicolăescu: Vom verifica condițiile igienico-sanitare din spitale

Eugen Nicolăescu: Vom verifica condițiile igienico-sanitare din spitale

Controalele sanitare vor fi realizate în perioada 1 martie – 31 mai, de către Inspecţia sanitară de stat. Eugen Nicolăescu spune că această acțiune are ca scop impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corectă a prevederilor legilor sanitare. Drept urmare, ministrul le solicită preşedinţilor de consilii judeţene să sprijine acţiunea dispusă de la nivel central.

 “Ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass-media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a elaborat o scrisoare pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, solicitându-le ca împreună, autorităţi centrale şi locale, să vină în sprijinul unităţilor sanitare care se confruntă cu dificultăţi de organizare şi asigurare a unor condiţii optime de curăţenie. Ministrul Sănătăţii consideră că, indiferent de situaţia sistemului sanitar românesc, în prezent, nesatisfăcător atât pentru pacienţi, cadre medicale, cât şi pentru autorităţi, un standard elementar de curăţenie şi igienă trebuie asigurat de către toţi managerii unităţilor sanitare, fapt care ar demonstra respect atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi.” se arată într-un comunicat de presă.

Nicolăescu subliniază că pacienţii şi cetăţenii români trebuie să beneficieze de servicii medicale la standarde optime de calitate.

„Este de datoria noastră, ca autorităţi centrale şi locale, să luăm toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de organizare şi desfăşurare a activităţii medicale în toate unităţile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora. În acest context, Ministerul Sănătăţii, în colaborare directă şi permanentă cu reprezentanţii autorităţilor locale, va declanşa o amplă acţiune prin care îşi propune să formeze atitudini clare şi ferme pentru realizarea, menţinerea şi întreţinerea unei curăţenii ireproşabile în toate componentele unităţilor sanitare.„ a declarat Eugen Nicolăescu.

Ministrul susține că acțiunile de control  asupra respectării regulilor de igienă în unitățile sanitare reprezintă una dintre resposabilitățile ministerului Sănătății, iar orice abatere trebuie sancţionată cu exigenţă, astfel încât actul medical să poată fi desfăşurat în cele mai bune condiţii.

„Controlul exigent şi monitorizarea modului de respectare a regulilor şi normelor de curăţenie şi dezinfecţie în unităţile sanitare este obligaţia noastră. O acţiune de anvergură va fi declanşată începând cu 1 martie cu scopul ducerii la îndeplinire a obiectivelor şi acţiunilor din cadrul programelor privind efectuarea curăţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei şi deratizării în spitale, precum şi pentru asigurarea, în cantităţi suficiente, a materialelor şi produselor destinate acestor activităţi.” a mai afirmat Nicolăescu.

Potrivit Ministerului Sănătății, scrisoarea către preşedinţii de Consilii Judeţene vine ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare.

Autor: Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *