duminică, 9 august 2020
Acasă > Sanatate > Eugen Nicolăescu vrea să relanseze programul de evaluare a sănătăţii românilor

Eugen Nicolăescu vrea să relanseze programul de evaluare a sănătăţii românilor

Și asta în condițiile în care programul de evaluare a sănătăţii românilor de acum cinci ani a fost un eşec. De exemplu, printre concluziile studiului precedent se numără şi faptul că oamenii sunt predispuşi la îmbolnăvire odată cu înaintarea în vârstă.  Programul de evaluare a sănătăţii a fost lansat de Eugen Nicolăescu în vechiul mandat, în anul 2007. A costat peste 170 de milioane de euro.

Nicolăescu se laudă că, prin intermediul acestui program naţional, peste două milioane de români au descoperit că au o afecţiune de care nu ştiau. Tragic este că jumătate dintre ei, adică peste un milion de oameni, au murit în ultimii cinci ani, din cauza bolilor respective.

“Principalele categorii de afecţiuni descoperite au fost: hipertensiune arterială, tulburări ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip doi. De asemenea au fost descoperite cancere cu diferite localizări, precum și TBC”,  a declarat Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Conform evaluării, peste patru milioane de români sunt predispuşi bolilor cardiovasculare, iar 1,2 milioane s-ar putea îmbolnăvi de diabet.

“Nu se va obține nimic imediat, pentru că nu poți să răstorni lumea dintr-un foc, dar poți pas cu pas să începi ceva”, a declarat Rodica Tanasescu, reprezentant al Asociației medicilor de familie.

Culmea este că evaluarea comandată de Eugen Nicolăescu a scos la iveală faptul că alcoolul în exces şi fumatul dăunează grav sănătăţii, iar odată cu înaintarea în vârstă, românii riscă să…se îmbolnăvească!

“Costurile programului au fost gigantice, nu e niciun fel de dubiu (…) ar fi fost o minune dacă am fi decoperit alte date pe care statisticile internaționale și naționale le arătaseră deja”, a declarat Sorin Paneliu, expert în politici de sănătate.

Cu toate astea, Nicolăescu vrea să implementeze o lege a prevenţiei şi din 2014 să reia acest proiect de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *