Acasă > Credinta > Evenimente religioase

Evenimente religioase

Miercuri, 13 august, de la ora 17.00, în postul Adormirii Maicii Domnului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Haralambie din Constanţa (bld. Tomis nr 314 bis, zona Boema).

Pe 14 august, începând cu ora 11.20, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanţa, Ierarhul Tomisului va oficia ceremonialul religios de pomenire a marinarilor.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica Adormirea Maicii Domnului II din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.30, la mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din apropierea localităţii 23 August, va oficia slujba Privegherii, urmată de cea a Prohodului Maicii Domnului şi de călugărirea unui vieţuitor al mănăstirii.

Vineri, 15 august, la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica Adormirea Maicii Domnului – I din Constanţa (în spatele magazinului Tomis), pentru ca de la ora 10.00 ierarhul să fie prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei.

La ora 11.15, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Taina Sfântului Botez pentru patru copii instituţionalizaţi. Slujba va avea loc la parohia Adormirea Maicii Domnului din localitatea Cumpăna.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului trece din viaţa pământească la cea cerească, eveniment ilustrat de cântările Bisericii: Mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informaţii în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiţie a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea sa pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani. Întorcându-se acasă şi-a luat rămas bun de la cei apropiaţi. Toţi apostolii, în afara lui Toma, au fost aduşi pe norii cerului. Pe drum spre mormânt, un iudeu mai îndrăzneţ s-a atins de sicriu, vrând să-l răstoarne. Pe loc a rămas cu mâinile tăiate de la cot şi atârnate de sicriu, aşa cum se poate observa din reprezentarea iconografică. Sfântul Apostol Petru s-a rugat pentru iertarea iudeului, acesta s-a vindecat şi a cerut să fie botezat. A doua zi a sosit şi Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fusese luat de Fiul Său la ceruri. Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din secolul V.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *