Acasă > Eveniment > Exploatarea aurului cu cianuri, oprită pentru moment în munții din apropierea Devei

Exploatarea aurului cu cianuri, oprită pentru moment în munții din apropierea Devei

Judecătorii au dat dreptate activiștilor de mediu, dar decizia nu este definitivă și autoritățile locale care acordaseră o primă autorizație au făcut recurs. Localnicii văd lucrurile simplu: au nevoie de locuri de muncă, dar nici ei nu vor să fie otrăvit pământul.

O companie canadiană care vrea să exploateze aurul la Certej a obținut anul trecut autorizație pentru începerea șantierului din partea primăriei. Promite că scoate trei milioane de tone de minereu pe an, dar se lovește de împotrivirea ecologiștilor de la Mining Watch România.

Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch: „Noi vom continua demersurile în vederea anulării acesteia de către instanță”

Nicolae Stanca, director general Deva Gold: „Orice măsură de-asta duce la întârzierea efectivă a proiectului”

Petru Câmpian, primar Certej: „În momentul de față am formulat recurs la dispoziția instanței de judecată”.

Canadienii vor să scoată aurul prin exploatare la suprafață, pe o zonă de peste 450 de hectare. Aici ar urma să fie o carieră și mai multe iazuri de decantare. Minereul ar urma să fie extras de la Certej peste cel puțin patru ani, dar peste 1.200 de localnici și-au depus de acum cv-urile pentru angajare. Vor un loc de muncă, dar nu în orice condiții.

Firma canadiană estimează la 20 de ani durata exploatării aurului de la Certej și spune că în acest timp ar crea peste 1.500 de locuri de muncă.

Sursa: activenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *