Exporturi de carne de porc în UE

  •  
  •  
  •  
  •  

Anul acesta, România reia exporturile de carne de porc în Uniunea Europeană. Producătorii nu şi-au mai putut vinde marfa în ţările comunitare din cauza pestei porcine, însă lucrurile s-au schimbat radical de la 1 ianuarie, în urma expirării restricţiilor aplicate în ultimii ani. Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, potrivit datelor Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare. Pentru eradicarea bolii, România a cheltuit peste şapte milioane de euro, iar programele destinate combaterii pestei porcine au dat roade, pentru că în ultimii ani nu au mai fost înregistrate cazuri care să-i îngrijoreze pe europeni cu privire la siguranţa consumului de carne de porc din România. Exporturile vor fi asigurate de toţi operatorii economici acreditaţi pentru această activitate. În timp ce producătorii de carne de porc işi pot face planuri de câştiguri din producţia trimisă peste graniţă, fermierii sunt cei care anul acesta vor fi afectaţi de regulile dure impuse de Uniunea Europeană. Aceştia nu mai pot vinde laptele crud de vacă pentru procesare, din acest an, decât dacă respectă standarde europene foarte stricte de igienă şi de sănătate a animalelor. Şi fermele trebuie să fie dodate corespunzător cu echipamente adecvate de muls şi pentru păstrarea şi răcirea laptelui.

În acelaşi timp, procesatorii trebuie să preia numai laptele care respectă standardele comunitare, iar pentru micii producători aceste norme sunt greu de îndeplinit. Pentru a veni totuşi în sprijinul crescătorilor de animale, guvernul a aprobat recent o hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea celor care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează în asociaţii la nivelul comunei. Sprijinul reprezintă achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum o mie litri, al căror preţ este de 5.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *