Fake News despre moartea a doi militari români în Afganistan. Reacția Ministerului Apărării

Ministerul Apărării Naționale anunță că săptămâna aceasta s-a confruntat cu o știre falsă al cărei conţinut depăşește puterea de înţelegere.

Pe o pagină neverificată de Facebook și neasumată, care are denumirea ”𝑨𝒓𝒎𝒂𝒕𝒂 𝑹𝒐𝒎â𝒏𝒂̆, 𝒎𝒆𝒎𝒃𝒓ă 𝑵𝑨𝑻𝑶” a fost publicată ştirea: ”𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝐴𝑓𝑎𝑐𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝐸𝑥𝑡𝑒𝑟𝑛𝑒 𝑠𝑖 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝐴𝑝𝑎𝑟𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 (𝑀𝐴𝑝𝑁) 𝑎𝑢 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑚𝑖𝑠, 𝑙𝑢𝑛𝑖, 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑜𝑙𝑒𝑎𝑛𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑜𝑖 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑢 𝑚𝑢𝑟𝑖𝑡, 𝑑𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑝𝑡𝑒, 𝑖𝑛 𝑚𝑖𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑖𝑛 𝐴𝑓𝑔𝑎𝑛𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛”.
La două ore de la publicare, postarea a avut aproape 100 de reacții, 24 de comentarii și 14 distribuiri…

Induși în eroare de știrea falsă, oamenii își exprimau compasiunea față de militarii decedați și transmiteau condoleanțe familiilor acestora.

Pentru a-i da credibilitate, stirea falsă foloseşte o fotografie veche de pe site-ul MApN, de la tragicul incident din 7 mai 2016, în care şi-au pierdut viaţa doi Eroi ai României, slt (pm) Iulian Dumitrescu şi slt (pm) Adrian Vizireanu!

”Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili cei care au făcut această postare?
şi îi întrebăm …
Nu vă gândiți că militarii noştri care ne reprezintă în teatrele de operaţii au familii acasă, părinți, soții, copii… De ce vă jucați cu sentimentele lor?

Nu înțelegem care este scopul acestei postări! Această pagină nu are nicio legătură cu Armata României, cu militarii care ne reprezintă cu cinste și sacrificii în teatrele de operații.

Considerăm această postare 𝐢𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥ă şi am solicitat administratorilor paginii să șteargă postarea și să schimbe denumirea paginii, scoțând sintagma Armata României din titlu, folosită 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐢𝐯 de către aceștia.

Iar pe dumneavoastră, dragi prieteni ai acestei pagini dar şi ai paginilor noastre de socializare, vă sfătuim 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐭̧𝐢 𝐯𝐢𝐠𝐢𝐥𝐞𝐧𝐭̧𝐢 când alegeţi să urmăriţi o astfel de pagină sau când în news feed vă sunt semnalate postări care ridică semne de întrebare.

Paginile oficiale au simbolul de pagină verificată. Vă invităm ca informațiile legate de instituția militară să le obțineți de pe aceste pagini oficiale, și nu de pe pagini neasumate și care nu reprezintă instituția militară.

De asemenea, vă invităm ca, pe viitor, atunci când identificați o știre falsă pe astfel de pagini să reacționați, să raportați la Facebook ca ”Știri False” și chiar să comentați, atenționându-i și pe ceilalți prieteni ai paginii că acea știre este falsă.

Fake-ul se răspândeşte cu viteza unui virus, care ne va afecta pe toţi mai devreme sau mai târziu! Fiți vigilenți! Nu lăsați pe alții să vă influențeze!”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *